Jak donoszą branżowe portale internetowe – Kierunek Spożywczy oraz Portal Spożywczy – za kilka dni ruszy budowa nowego browaru PINTY. Wykonawca jest już wybrany i start inwestycji, która będzie podzielona na dwie części, został wyznaczony na 6 grudnia. Wiemy też, że – choć planowo warzenie piwa we wsi Wieprz koło Żywca ma ruszyć jeszcze w 2018 r. – zakończenie całości prac planowane jest na 2019 r.
Inwestycja została podzielona na dwie części – pierwsza obejmuje budowę browaru wraz z zapleczem administracyjno-socjalnym oraz z zagospodarowaniem terenu, a także uruchomienie warzelni do końca 2018 r. Co ciekawe, część produkcyjna ma zawierać m.in. instalację umożliwiającą produkcję piw wymrażanych (lodowych). W ramach drugiego etapu powstać ma taproom wraz z infrastrukturą dla gości, którzy będą odwiedzać browar, oraz efektowna elewacja z kontenerów, znana z opublikowanych już wcześniej grafik koncepcyjnych.
Warto też wspomnieć, że z uwagi na wzrost cen na rynku budowlanym wartość inwestycji wzrosła z 15 mln zł do prawie 21 mln zł tylko za pierwszy etap. Wzrost kosztów jest związany też m.in. z problemami infrastrukturą gazową na działce kupionej przez PINTĘ jesienią zeszłego roku. Inwestorem, dzięki któremu budowa jest możliwa, jest Smak Piwa – znany w Polsce importer piw zagranicznych, m.in. z USA, Danii i Belgii.
Budowa części produkcyjnej ma zakończyć się na przełomie sierpnia i września 2018 r.