Browar PINTA w ramach comiesięcznego cyklu premier „PINTA Miesiąca” po raz kolejny zaskoczył i sięgnął po mało znany w Polsce styl piwa – grisette. Zakładam, że sama nazwa wiele Wam nie mówi, dlatego postanowiłem napisać kilka słów na temat tego gatunku.
Grisette to lżejszy, mniej chmielony i bardziej zbożowy w smaku kuzyn doskonale nam znanego saisona. Oba wywodzą się z francuskojęzycznej części Belgii, czyli Walonii. Historycznie saison był warzony dla rolników, grisette zaś spożywany był ponoć przez górników. Ten drugi styl miał przede wszystkim orzeźwiać – dlatego pintowa interpretacja będzie naprawdę lekka: tylko 9° Plato. Tak o nowym piwie pisze na swoim profilu na Facebooku PINTA:
W składzie nowego piwa znalazły się m.in.: słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel Saaz (czyli Żatecki) oraz szczep drożdży The Yeast Bay „Wallonian Farmhouse”.
Tak jak wszystkie PINTY Miesiąca piwo to pojawi się tylko w beczkach. Premiera została zaplanowana na najbliższy piątek, 24 lutego br. – w tym dniu ekipa tego chyba najbardziej znanego browaru rzemieślniczego w Polsce odwiedzi tym razem gdańską Pułapkę.