Browar Trzech Kumpli wypuszcza swoje pierwsze kwaśne piwo. Będzie to Gose z Mango i Marakują. Już teraz bardzo ceniony przeze mnie Browar Trzech Kumpli zapowiada kolejne „kwasy” w ramach nowej, kwaśnej linii piw.
– Z wielką radochą, otwieramy kolejną linię naszych piw, która otrzymuje nazwę „Kwaśne Warki”. Zgadza się! Oznacza to nie nic innego jak to, że „Kwasów” Trzech Kumpli będzie więcej – jeszcze w tym sezonie „ciepłym” do oferty dołączą kolejne trzy piwa z gwiazdozbioru „Kwaśnych Warek” – czytamy na profilu Browaru Trzech Kumpli na Facebooku.
Do Gose z Mango i Marakują trafił przecier z mango i marakui, dzięki czemu powstało piwo wyjątkowo rześkie o idealnym balansie między smakami słonym, kwaśnym, gorzkim i słodkim. Do nachmielenia użyto polskiej Iungi. Piwo ma ekstrakt 12,5° Plato, 4,9% alkoholu i 10 IBU.
Na etykiecie po raz pierwszy pojawi się znak „Piwo Kraftowe” – oznaczenie prawnie chronione, opracowane i wspierane przez Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych.