Dzięki zaangażowaniu prezesa Zachodniopomorskiego Oddziału Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych – Marcina Stefaniaka, w Internecie znanego jako Piwolog – udało się przetłumaczyć oryginalne zapiski dotyczące receptury stylu nazywanego piwem szczecińskim podwójnym pszenicznym.
Według odkrytych źródeł zasyp górnofermentacyjnego piwa szczecińskiego składał się ze słodu pszenicznego, dodawano do niego także przyprawy: imbir, jałowiec oraz sól. Szczegółowa receptura dostępna jest na profilu Nowego Browaru Szczecin na Facebooku.
Z tej okazji został także ogłoszony konkurs dla piwowarów domowych w kategorii „Piwo Szczecińskie” – odbędzie się on 25 czerwca 2016 r. Receptura zgłaszanych piw konkursowych powinna nawiązywać do historycznych zapisków, ale nie musi być ich dokładną kopią. Należy ją dostosować do obecnie dostępnych surowców, jak i do preferencji współczesnego odbiorcy. Piwo według zwycięskiej receptury zostanie uwarzone w Nowym Browarze Szczecin. Organizator pokryje koszty dojazdu i pobytu piwowara. Ponadto zwycięzca w nagrodę otrzyma 500 zł oraz 25 kg słodu pilzneńskiego.
Regulamin konkursu oraz receptura w dostępne są także na stronie PSPD.