Już 18 grudnia ruszy Browar Zaczyn, który postawił sobie za cel walkę z marnotrawieniem żywności. Do produkcji swoich piw będzie bowiem wykorzystywał czerstwy chleb. Na początek na rynek trafią trzy piwa: gose, polish IPA oraz brown ale.
Browar Zaczyn to browar kontraktowy. Projekt ma swoje początki w 2019 r., gdy po otrzymaniu tzw. bonów na innowację rozpoczęte zostały wraz z Uniwersytetem Rolniczym z Krakowa i prof. Aleksandrem Poredą eksperymenty z wykorzystywaniem chleba do produkcji piwa. Przez rok udało się wypracować metodę odpowiedniego przygotowywania chleba, jego przechowywania, późniejszą obróbkę oraz idealne proporcje zasypu. Dzięki temu chleb ma zastąpić część słodu i konieczne było znalezienie proporcji, aby pieczywo nie zdominowało smaku piwa, ale nie było w znikomych ilościach. W 2021 r. projekt Browaru Zaczyn trafił na inkubację startupową, w czasie której można było przetestować receptury w browarze.
To nie pierwsza tego typu inicjatywa – w połowie tego roku również w Krakowie powstał startup Rebread, który z czerstwego chleba chce produkować okowitę.
Browar Zaczyn współpracuje z piekarniami, od których odbiera pieczywo, które i tak miałoby zostać wyrzucone. Ekipa Zaczynu zaznacza, że mają już pomysły na kolejne piwa, które zadebiutują w przyszłym roku.
Premiera trzech pierwszych piw odbędzie się 18 grudnia w multitapie Craftownia w Krakowie.