Uwarzenie w Browarze Czarna Owca uwspółcześnionej wersji historycznego stylu będzie nagrodą Owidzkiego Konkursu Piw Domowych, który odbędzie się 17 lutego 2018 r. Jego organizatorami są Karczma Słowiańska Na Podgrodziu w Owidzu, Muzeum Mitologii Słowiańskiej w Owidzu oraz Browar Czarna Owca.
W zamyśle organizatorów konkurs ma za zadanie połączyć rekonstrukcję pomorskiego piwa pszenicznego, które historycznie warzono na Pomorzu, z aktualnymi trendami piwnymi, m.in. w postaci dodatków owocowych. Niemniej zalecane jest użycie rozsądnych ilości owoców – nie mogą one całkowicie dominować, zmieniając charakter albae cerevisiae. Piwo nie może przypominać z wyglądu i smaku soku owocowego.
Jeśli chodzi o szczegóły, to są one zamieszczone w jednym z załączników do regulaminu. Poniżej przytoczę najważniejsze z nich:
„PARAMETRY I WSKAZÓWKI:
– piwo górnej fermentacji
– zasyp co najmniej 75% słodu pszenicznego
– ekstrakt początkowy w zakresie 11.5-13.0
– alkoholu na poziomie 4-5.5%
– chmielenie: dowolne odmiany chmieli
– duża pijalność dla przeciętnego konsumenta (celem jest uwarzenie piwa dla restauracji)
DODATKI „A” – ZWIĄZANE Z KLASYCZNYM STYLEM ALBAE CEREVISIAE: – zioła, części roślin jadalnych, przyprawy (przykładowa lista: przytulia, otrożeń, werbena, przetacznik, dziurawiec, kocimiętka, jałowiec, rumianek, kwiat lipy, pęki sosny
DODATKI „B” – ZWIĄZANE Z NOWOCZESNĄ INTERPRETACJĄ: – soki, pulpy lub skórki z owoców polskich lub tropikalnych (np. mango, marakuja, papaja, pomarańcza, cytryna, śliwka, wiśnia, malina) oraz miód
Wymagane jest użycie przynajmniej jednego składnika z grupy A (zioła, rośliny, przyprawy). Użycie składników z grupy B nie jest obowiązkowe, ale może, zgodnie z punktem 20 regulaminu zadecydować o wyborze sędziowskim. Wymienione zostały tylko przykłady, można użyć dowolnych innych składników, pamiętając o podstawowym kryterium, jakim jest pijalność i atrakcyjność dla konsumenta.”
Piwowar chcący wziąć udział w konkursie jest zobowiązany dostarczyć piwo do Browaru Czarna Owca w ilości 3 butelek o pojemności 500 ml lub 4 butelek o pojemności 330 ml w terminie od 1 do 9 lutego 2018 roku.
Konkurs ma charakter konsumencki i nie będzie zaliczał się do Pucharu PSPD.