Fot. Browar Zamkowy Cieszyn/Facebook

Wee heavy autorstwa Pawła Tokarskiego i Grzegorza Szymeckiego, którzy zwyciężyli w tegorocznych Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych zostało uwarzone w Browarze Zamkowym Cieszyn. Po leżakowaniu trunek trafi do sklepów.

– To rodem ze Szkocji deserowe, słodowe, mocne piwo. Gęste, z karmelowo-słodową słodkością i można powiedzieć z „symbolicznym” dodatkiem chmielu. Tu akurat skorzystaliśmy, zgodnie z domowym wzorem Mistrzów Polski, z brytyjskiej klasyki, czyli odmiany Challenger! – pisze na Facebooku Browar Zamkowy Cieszyn.

Reklama

Ekstrakt początkowy tego wee heavy wyniósł 29° Plato, co jest rekordem dla cieszyńskiej warzelni.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama