Można już przysyłać piwa, które będą oceniane przez sędziów w I Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych. Konkurs odbędzie się w dniach 31 maja-3 czerwca 2018 r. w Warszawie. Piwa będą przyjmowane do 25 maja. Sama rejestracja zgłoszeń zakończy się trzy dni wcześniej wcześniej, czyli 22 maja.
W ramach I Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych wyznaczonych zostało siedem kategorii, na każdą z nich składa się kilka podkategorii
I) Lagery
- Czech pale lager – 3A [7-10° Blg]
- German pils – 5D [11-12,4° Blg]
- Marzen – 6A [13,2-14,7° Blg]
- Dunkles bock – 6C [15,7°-17,5° Blg]II) Lekkie ALE
- Trappist single – 26A [11-13,3° Blg]
- California common – 19B [11,9-13,3° Blg]
- Dark mild – 13A [7,5-9,5° Blg]
- Irish red ale – 15A [11-14,7° Blg]
- Scottish heavy – 14B [8,8-10° Blg]
III) Specjalne IPA
- White IPA – 21B [13,8-15,9° Blg]
- Rye IPA – 21B [13,8-18,2° Blg]
- Belgian IPA – 21B [14,3-19,3° Blg]
- English IPA – 12C [12,4-18,2° Blg]
- West coast IPA – opis PSPD [13,8-17,0° Blg]IV) Mocne ALE
- Wee heavy – 17C [17,1-30,2° Blg]
- Strong bitter – 11C [11,9-14,7° Blg]
- American strong ale – 22B [15,2-21,6° Blg]
- Wheatwine – 22D [19,3-28,1° Blg]V) Piwa Ciemne
- American porter – 20A [12,4-17,1° Blg]
- Dunkles weissbier – 10B [11,0-13,8° Blg]
- Schwarzbier – 8B [11,4-12,9° Blg]
- Irish stout – 15B [9,0-11,0° Blg]VI) Piwa pszeniczne i owocowe
- Witbier – 24A [11,0-12,9° Blg]
- Biere de garde – 24C [14,7-19,3° Blg]
- Italian grape ale – X3 [10,7-21,6° Blg]
- fruit irish stout – na bazie irish stout 15B [9,0-11° Blg] – owoce dozwolone owoce w rozumieniu potocznym. Piwowar musi podać jakiego owocu użył
VII) Piwa kwaśne
- Lichtenhainer – 27 [8,0-10,0° Blg]
- Brett beer – 28A [Blg w zależoności od stylu bazowego] – piwowar musi podać styl bazowy z deklarowanym Blg
- Mixed-fermentation sour beer – 28B [Blg w zależoności od stylu bazowego] – piwowar musi podać styl bazowy z deklarowanym Blg
- Oud bruin – 23C [10,0-18,0° Blg]
Piwa (cztery butelki o pojemności 0,5 l lub mniejsze w ilości zapewniającej 2 l piwa) należy dostarczyć na adres siedziby Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, czyli: ul. Czerniakowska 126a lok. 4, 00-454 Warszawa (obowiązkowo z dopiskiem: MPPD). Możliwe jest osobiste dostarczenie butelek, po wcześniejszym umówieniu się. Udział w konkursie jest płatny. Opłacie podlega zgłoszenie piwa do kategorii. Opłata wynosi 15,00 zł dla członków Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i 20,00 zł dla pozostałych osób.
Po więcej szczegółów odsyłam Was do regulaminu konkursu:
https://konkurs.pspd.org.pl