Malinowe wild ale z Browaru Brokreacja – Savage 002, inspirowane belgijskimi owocowymi lambikami typu framboise, jeszcze w tym tygodniu trafi na rynek. Jego proces produkcji trwał ponad dwa lata!
Baza tego trunku została uwarzona w połowie 2018 r. w Browarze Marysia w Szczyrzycu. We wrześniu 2018 r., po wstępnej fermentacji, piwo zostało rozlane do świeżych 650-litrowych beczek po Kirschwasser i zaszczepione dwoma różnymi, lambikowymi szczepami drożdży i bakterii. Następnie leżakowało przez dwa lata. We wrześniu piwa z poszczególnych beczek otrzymały owocowe dodatki. Jedna partia pozostała saute i trafi na rynek jako flanders red ale Savage 003. Do trzech pozostałych piw dodano: wiśnie (Savage 001), maliny (Savage 002) oraz czarną porzeczkę (Savage 004).
Piwa zostały rozlane do półlitrowych butelek szampanowych z grubego szkła i z szeroką szyjką. Zostały one zamknięte kaplsem i ponumerowane. Każda trafi do kartonika ze szczegółowym opisem danego piwa. Aktualnie wszystkie dzikusy refermentują w butelce – najszybciej refermentacja zaszła w wersji malinowej, stąd już teraz może ona trafić na rynek.
Savage 002 ma 16 Plato ekstraktu i 6,8% alkoholu. Było przefermentowane blendem Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend.