Piwo grodziskie z dodatkiem tymianku wg receptury Macieja Palusińskiego i Joanny Mitek zwyciężyło otwartą kategorię tegorocznego Grodziskiego Konkursu Piw Domowych i zostanie uwarzone w przyszłym roku w Browarze Grodzisk. Co ciekawe, w kategorii klasycznego grodziskiego najlepszym okazało się również piwo autorstwa tego duetu.
Grodziski KPD, do którego w tym roku zgłoszono 82 piwa, po 41 w obu kategoriach, został zorganizowany już 11 raz i towarzyszy co roku imprezie pn. Grodziskie Piwobranie, która odbyła się w miniony weekend. To właśnie na nią warzony jest ubiegłoroczny zwycięski w kategorii otwartej grodzisz. W poprzedniej edycji nagrodę główną zgarnął Marcin Senderski, który uwarzył grodziskie z dodatkiem śliwki wędzonej.
Warto też wspomnieć, że nie pierwszy raz w tym roku słyszymy o duecie Macieja Palusińskiego i Joanny Mirek. Oboje okazali się być triumfatorami tegorocznego Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, dzięki czemu Browar PINTA uwarzył stout z pieczonymi bananami wg ich receptury.
Pełne wyniki Grodziskiego KPD 2018:
Kategoria Grodziskie
- Maciej Palusiński, Joanna Mitek, 40,9 pkt.
- Łukasz Nowak, 33,1 pkt.
- Szymon Pioterek, Mateusz Dworniczek, 32,4 pkt. (decydowały tzw. małe punkty u poszczególnych sędziów)
- Sławomir Zakrzewski, 32,4 pkt.
- Maciej Taberski, 30 pkt.
- Robert Gumieniak, 29,7 pkt.
- Konrad Jakubik, 28,4 pkt.
- Karol Okoń, 25,9 pkt.
Kategoria Wariacja na temat Grodzisza (piwo laureata uwarzymy za niespełna rok na kolejne Piwobranie)
- Maciej Palusiński, Joanna Mitek, 41,9 pkt. Piwo grodziskie z dodatkiem tymianku. Uwarzymy je razem z laureatami na kolejne Piwobranie ?
- Robert Gumieniak, 37,4 pkt. Piwo grodziskie z liściem kaffiru i pędami sosny.
- Michał Przywecki, 34 pkt. Piwo grodziskie z sokiem rabarbarowym.
- Łukasz Zych, 33,9 pkt. Piwo grodziskie leżakowane z płatkami z beczki po sherry.
- Szymon Jankowiak, 32,3 pkt. Piwo grodziskie ze słowem wędzonym torfem oraz wędzoną herbatą.
- Andrew Becker (USA) 31,4 pkt. Piwo grodziskie z samodzielnie dymionym słodem.
- Jacek Stachowski 28,4 pkt. Piwo 10,5 Plato fermentowane drożdżami belgijskimi Trappist High Gravity.
Nagroda specjalna komisji byłych pracowników Browaru w Grodzisku
Ex aequo: Maciej Taberski i Robert Gumieniak