Blog Browarnik Tomek obchodzi w tym roku 10-lecie istnienia. Z tej okazji jego autor – Tomasz Janiak – nawiązał współpracę z Browarem Kormoran i polskim producentem chmielu PolishHops. Wspólnie uwarzyli doppelbocka w dwóch odsłonach.
– Zawsze chcieliśmy uwarzyć Doppelbocka. Warzyliśmy już w Kormoranie bocki. W serii Podróże Kormorana mieliśmy już koźlaka pszenicznego i wędzonego – pisze na Facebooku Browar Kormoran. – Wiedzieliśmy też, że włączenie do naszej oferty króla koźlaków, czyli jego DUBELTOWEJ wersji nadejdzie, gdy pojawi się wyjątkowa okazja. I taką wyjątkową okazją stał się dla nas jubileusz Browarnika Tomka – dodaje.
Warka została podzielona na pół i obie części będą różnić się użytym dodatkiem, którego jeszcze jednak nie ujawniono. Znamy już jeden z wykorzystanych w Browarze Kormoran chmieli – była to eksperymentalna odmiana, która aktualnie jest dostępna w bardzo niewielkich ilościach pod nazwą Zibi. Wnosić ma ona nuty cytrusowe i tropikalne.
Więcej na temat chmielenia dowiedzieć można się z materiału nagranego przez Browarnika Tomka z Pawłem Piłatem:
Piwo ma zadebiutować na rynku na przełomie października i listopada i będzie dostępny w dwupaku wraz z okolicznościowym szkłem.