W minionym tygodniu nie trafiło się mi żadne kawowe piwo do recenzji, ale na polskim rynku krafcikowym trochę się działo, bo kilka piw z dodatkiem kawy w tym czasie zadebiutowało.
Bardzo ciekawie zapowiada się Triple Coffee & Salt z Browaru Funky Fluid. To chmielony na zimno odmianami Simcoe, Falconer’s Flight, Citra i Chinook trunek o ekstrakcie 24° Plato i zawartości alkoholu na poziomie 10% z dodatkiem soli Black Lava, infuzowany kawą Boliwia Don Carlos wypaloną przez palarnię HAYB.
Kawowe piwo również Browar BIRBANT we współpracy z Krzysztofem Juszczakiem – będzie to COOLAB7 vol. 7, czyli coffee imperial stout. Wśród dodatków – kardamonu, karobu i syropu klonowego – znalazła się kawa wypalona przez palarnię Kyoto. Niestety, nie wiemy, jakie dokładnie ziarno zostało użyte.
Podobnie niewiele informacji ujawnił Browar Largus, który wypuścił na rynek Coffee Imperial Stout o zawartości alkoholu 8,2% i ekstrakcie 22° Plato.
Po więcej informacji na temat nowości odsyłam Was do najnowszego odcinka serii Wieści Tygodnia:
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/wiesci-tygodnia-279/