Choć na portalu wpisy z cyklu Kawa w Piwie przez jakiś czas (wyszło coś koło miesiąca!) nie pojawiały się, to jednak na rynku kraftowym sporo się działo i dzisiaj postaram się to podsumować.
Pod koniec marca do sprzedaży trafił Czart z Browaru Jan Olbracht Rzemieślniczy – mocny (aż 15% alkoholu) imperialny porter bałtycki z dodatkiem kawy. Z okazji Beer Geek Madness Browar Monsters przygotował z kolei nową wersję imperialnego milk stoutu Jadwisia Król – tym razem wśród dodatków do tego piwa znalazły się peruwiańskie kakao oraz przygotowana przez palarnię HAYB kawa z Peru. Trunek ma 22° Plato ekstraktu i 7% alkoholu.
21 kwietnia zadebiutowało piwo będące owocem współpracy między Browarem Warszawskim a należącą do Columbus Polska kawową marką Qethereal. To coffee stout, do którego dodano mieszankę ziaren Qethereal 108° Fairtrade, składającą się w 80% z ziaren arabiki i 20% z robusty.
W ciągu ostatniego miesiąca recenzowałem również dwa kawowe piwa – pierwszym z nich było I’m not Pastry (red) z Browaru Lubrow. Był to imperial stout z kawą, kakao, syropem klonowym i wanilią. Użyto tu cold brew zaparzonego na bazie ziaren z Nikaragui. Drugim zaś kawowym piwem był PINTA Classics: Coffee Stout, dostępny swego czasu w sklepach sieci Lidl. W tym przypadku Browar PINTA zdecydował się na użycie kawy brazylijskiej.
I to by było na tyle. Będę starał się, aby kawowe podsumowania znowu ukazywały się na portalu regularnie :).