Dwa modne ostatnio style – double dry hopped new england oraz brut IPA – znalazły się wśród czterech kategorii przyszłorocznej Kuźni Piwowarów. Oprócz nich poznaliśmy nowy skład jury tego oryginalnego w swojej formie konkursu.
Tym razem piwowarzy domowi sprawdzą swoje umiejętności w następujących stylach:
- Double dry hopped new england / 12,5-16,5 BLG
- Brut IPA / 12,5-15 BLG
- American wit z dodatkami (zest, owoce, przyprawy) / 10,5-15 BLG
- Black IPA z dodatkami (zest, przyprawy) / 12,5-16,5 BLG
Jury, które wybierze najlepszych piwowarów z poszczególnych kategorii, a także Piwowara Olbrachta będzie obradować w następującym składzie:
- Krzysztof Juszczak – przewodniczący jury – piwowar Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
- Kacper Włodarczyk – piwowar Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
- Przemek Iwanek – sędzia, bloger w Kraft Magia, Alchemia – Podcast o Piwie oraz cydrownik w Cydr Pełnia
- Marcin Kwil – sędzia oraz menadżer pubu Same Krafty – multitap
- Małgorzata Węgierska – sędzia oraz piwowarka w Klubopiwiarnia
Piwa należy dostarczyć do organizatorów najpóźniej do 11 stycznia 2019 r. Eliminacje odbędą się dzień później. Na 26 stycznia 2019 zaplanowano drugi etap, podczas którego najlepsi piwowarzy z poszczególnych kategorii osobiście zaprezentują siebie oraz swoje piwa. Zwycięzcy uwarzą je w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy w Piotrkowie Trybunalskim.
Regulamin konkursu:
https://www.facebook.com/notes/jan-olbracht-browar-rzemieślniczy/regulamin-v-edycji-konkursu-kuźnia-piwowarów-2019/1932397773472694/
Formularz zgłoszeniowy:
https://drive.google.com/file/d/0B1r088S4me4cVWxoenBIVDAxb1ltLUxTcW5USlRGZVZsNnNr/view