Herbata oraz kawa – to światy, które obok piwa mają swoje osobne działy na Chmielniku Jakubowym. Warto więc rozpocząć regularną serię, w której przyjrzymy się bliżej wymienionym w cotygodniowych Wieściach Tygodnia piwo zawierającym herbatę.
W 275. odcinku Wieści Tygodnia (24-30.10.2021) znalazły się dwa piwa z herbatą: Sakura z Browaru Deer Bear oraz Tea Essence z Browaru Raduga.
Sakura to nachmielone czterema odmianami chmielu – Citra, Strata, Trident, Mosaic – hazy IPA, do której dodano chińską herbatę stylizowaną na japońską senchę, do której dodano owoce wiśni, dzikiej róży, a także kwiaty piwonii, jaśminu i płatki róży. Piwo ma 16° Plato ekstraktu i 6% alkoholu.
Tea Essence to z kolei IPA podwójnie chmielona dość nieznaną jeszcze w Polsce odmianą chmielu Contessa, będącą krzyżówką odmian Fuggle i Cascade. Do tego piwa Browar Raduga dodał coś, co zostało określone kaktusową senchą. Najprawdopodobniej jest to japońska herbata aromatyzowana owocu opuncji figowej. Piwo to ma 15° Plato ekstraktu, 6% alkoholu i hoprate na poziomie 20 gramów na litr.