Czwarte piwo z serii Fortunatus z Browaru Fortuna jest już rozlane do butelek i na dniach powinno trafiać już do sklepów. To IPA leżakowane w beczce po winie i fermentowane dziki drożdżami.
– Jak każde z naszych piw z linii Fortunatus, jest to edycja limitowana (tym razem mamy 10 240 butelek) – zaznacza Browar Fortuna.
Fortunatus IV: WIld IPA to chmielone na aromat polską odmianą Oktawia i amerykańską Cascade IPA, które było fermentowane w beczkach z Chateau Leoville Las Cases przez Brettanomyces lambicus i Brettanomyces claussenii pochodzące z rejonów Belgii znanych z piw fermentacji spontanicznej. Pierwszy etap fermentacji przebiegał w wysokiej temperaturze osiągającej 30 stopni Celsjusza.
Ostateczny blend, który trafił do butelek, został skomponowany wyłącznie z tych beczek, które po testach w laboratorium dały harmonijne połączenie natury piw dzikich oraz mocno chmielonych.
Fortunatus IV ma ekstrakt na poziomie 18° Plato, a zawartość alkoholu wynosi 8%.