Kolejnym piwem z Browaru Fortuna, najprawdopodobniej z serii Miłosław Warzy Śmiało, będzie weizenbock. Piwo zostało już uwarzone, a użytym przez browar „śmiałym dodatkiem” jest w tym wypadku cascara. Pierwsza lakoniczna jego zapowiedź pojawiła się kilka dni temu na Facebooku. Właśnie poznaliśmy więcej szczegółów.
Cascara to niejako odpad uzyskiwany przy produkcji kawy. Jest to bowiem susz z miąższu owoców kawowca, z których wnętrza wydobyto doskonale nam znane ziarno pełne kofeiny. Sama cascara również zawiera niewielką ilość tej pobudzającej substancji. Przyrządza się z niej napar, który – jeśli wierząc opisom – jest czymś pomiędzy kompotem owocowym, herbatą a kawą. Jest on popularny w wielu miejscach na świecie – m.in. w Etiopii czy Jemenie. Charakteryzuje się on owocowo-cytrusowym smakiem, w którym wyczuć można m.in. jabłka, wiśnie, czy też suszone śliwki. Brzmi znajomo prawda? Podobne aromaty znamy przecież z piwa!
Do tego samego wniosku doszedł Browar Fortuna. Postanowiono cascarę dodać do weizenbocka, który oprócz nut bananowych i goździkowych, posiada również akcenty rodzynek i śliwek suszonych. Cascara została dodana kotła, ale większość jej trafiła na zimno, co ma wnieść lekko kawowy finisz i akcenty czarnej herbaty z owocami.
Piwo będzie miało ekstrakt początkowy na poziomie 16,5° Plato. Póki co, nie ujawniono daty premiery.