Porter bałtycki o parametrach 23° Plato oraz 9,5% alkoholu, leżakowany w beczce po białym winie przez 387 dni – to najnowsza propozycja szczecińskiego browaru restauracyjnego Stara Komenda. Premiera nowego trunku zaplanowana została na czwartek, 30 listopada, na godz. 17:00.
„Na pierwszy plan w aromacie wychodzą nuty winne, kojarzące się z białym winem, czyli aromat winogron i jabłek, zaraz pod nim czuć dębinę, która charakteryzuje się waniliową, lekko kokosową nutą, później dochodzą nuty ciemne, czekoladowe, kawowe. W smaku czuć czekoladę, praliny i nutę palonego zboża. Łagodnie wychodzą beczkowe akcenty, dębina i lekkie taniny. Chociaż piwo jest pełne, to finisz jest wytrawny, czekoladowo, taninowy” – mówi o nowym piwie piwowar Starej Komendy i autor receptury Filip Mazur.
„Na drugim planie są nuty winne od białego wina. Alkohol szlachetnie grzeje w przełyk. Piwo jest mocne i wytrawne, bardzo bogate w aromacie i smaku. Nadaje się idealnie do kontemplacji, przy rozpalonym kominku i dobrej książce” – dodaje.
Choć piwa jest niewiele, bo niecałe 200 litrów, to zostało rozlane do 198 butelek o pojemności 0,33 litra. Oczywiście w dniu premiery będzie on lany w Starej Komendzie z beczki. Ponadto Porter Komendowy 387 spróbować będzie można również w Warszawie – w pubach Same Krafty vis-à-vis oraz Craft Beer Muranów – Piwny Świat.
Link do wydarzenia na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/299435583878630/