fot. Browar Ciechan/Facebook

Porter bałtycki to piwo, w którego profilu aromatyczno-smakowego zwykle dominuje czekolada pochodząca z odpowiedniej kompozycji użytych słodów. Okazuje się, że nie każdemu to wystarcza, bowiem Browar Ciechan wypuszcza nowy wariant swojego sztandarowego piwa Ciechan Porter 22, wzbogacony o… aromat czekolady. A przynajmniej tak wynika z opisu zamieszczonego na fanpejdżu browaru.

Z nowym piwem Browar Ciechan najwidoczniej celuje w segment premium, co sugeruje zarówno opakowanie (butelki w kartonikach, dostępnych w dwóch wersjach kolorystycznych – czarnej i białej), jak i cena wynosząca 10 zł. Ponadto porter będzie sprzedawany wyłącznie przez internet.

Reklama

Doprawdy zdziwiła mnie ta informacja. Nie jest tajemnicą, że spora grupa fanów ciekawszego, rzemieślniczego piwa krytykuje stosowanie przez – wydawałoby się – ambitniejsze browary dodatkowych aromatów, choćby naturalnych. Ja aż tak radykalny nie jestem i osobiście uważam, że czasem jest to konieczne, aby uzyskać fajny, niespotykany nigdzie indziej efekt. Tu jednak usprawiedliwienia zastosowania aromatu czekoladowego naprawdę nie widzę. Browar Ciechan poszedł zwyczajnie na łatwiznę zamiast postarać się dopracować recepturę ich porteru bałtyckiego.

Reklama