#920: Książęcy Browar Nysa – Szlakiem Czarownic: Żona Kata

Nazbierało mi się trochę piw niepasteryzowanych, które będę musiał w najbliższym czasie wziąć na warsztat, aby się nie przeterminowały. Ostatnio otrzymałem w prezencie dwa...

#28: Okocim – Porter Mocno Dojrzałe

Porter bałtycki to jeden z dwóch stylów, z których, można śmiało powiedzieć, słynie Polska. Jest to mocne, ciemne piwo dolnej fermentacji (wiem, amerykańska klasyfikacja...

#578: Brasserie de Rochefort – Trapistes Rochefort 10

Od ostatniego wpisu z cyklu Piwna Klasyka minęły już trzy miesiące. Jest to więc najwyższy czas, aby ponownie sięgnąć po coś klasycznego. Dobrze się...

#704: Wąsosz/Chmielologia – Sesyjne IPA

Gluten to słowo, które jeszcze nie tak dawno miało fatalną prasę - wręcz stało się synonimem niezdrowego żywienia. A tak naprawdę substancja ta jest...

#899: ?/Mermaid Brewing – Wypiekowe Mocne

Kilka dni temu, 5 listopada, obchodziliśmy International Stout Day, czyli po naszemu Międzynarodowy Dzień Stoutu. W tym roku z uwagi na pandemiczne warunki, był...

#10: Wąsosz/Setka – Madagaskar

Degustowane przeze mnie dzisiaj piwo to pierwsze z Browaru Setka, jakie do tej pory udało mi się spróbować. Jest to milk stout - czyli...

#129: Zagrebačka Pivovara – Ožujsko Amber

Chorwacja, w której bywam corocznie od 15 lat, do niedawna jawiła się jako piwna pustynia, na której można było napić się jedynie koncernowych, bezpłciowych...

#34: Bednary – Osteroida Chili

Dziś na moim blogu chciałbym zaprezentować piwo, które dla wielu może jawić się jako jakieś mega dziwactwo, które raczej nie nadaje się dla wegetarian,...

#833: Przystanek Tleń/Last Bell – Socolate Paradisus

Przygotowując się do kolejnej recenzji zauważyłem, że w ostatnim czasie nagromadziło mi się kilka milk stoutów. Większość z nich trafiła do mnie nie tyle...

#848: Lubicz – Pszeniczne

Browary restauracyjne - z punktu widzenia beer geeka - mają jeden zasadniczy minus. Warzone przez nie piwa są dostępne wyłącznie komina - zdobycie ich...

#808: Miedziowy44 – Miedziowe44 German Hefeweizen

Do Świnoujścia mam blisko. W linii prostej jakieś 45 km. Problem w tym, że po drodze trzeba pokonać dość sporą barierę, jaką jest Zalew...

#508: BIAŁY – Bursztynowa Pasja

Wiele wskazuje na to, że w tym roku padnie rekord pod względem liczby otwartych nowych browarów - do jego pobicia brakuje już bodaj tylko...

#750: ?/Incognito, Dziki Wschód & PolishHops – DDH ATL Polish Hazy Double IPA

Na piwnych imprezach bywam rzadko. Dlatego też piwa pojawiające się wyłącznie na festiwalach do mnie zazwyczaj nie docierają. Dlatego naprawdę ucieszyłem się, że jedna...

#468: Incognito – American Wheat

Przy okazji poprzedniej recenzji, w której opisałem swoje wrażenia z degustacji Barona Friedricha z Browaru Faktoria, wspomniałem o różnicy między american weizenem a american...

#1024: Wąsosz/Revolta – Tropical Wheat Limited Edition

Portal Chmielnik Jakubowy to obecnie m.in. zbiór trochę ponad tysiąca recenzji piw - głównie polskich, ale również z zagranicy. Przez te kilka lat przewinęło...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...