#984: Jabłonowo – Manufaktura Piwna: Belfast
Ostatnie dwa miesiące były ciężkie. Od ośmiu lat mam świnki morskie, niestety pod koniec marca zaczęły się poważne problemy zdrowotne u 6-letniej seniorki stada....
#1066: AleBrowar/Maltgarden & Clayton Hops & Brook House Hops – Straight From The Farm
Swoistą nowością, którą można było zaobserwować w mijającym roku, były kooperacje polskich browarów rzemieślniczych i producentów chmielu, farm zza Oceanu. Na coś takiego zdecydowała...
#552: BIAŁY – Kawowa Pokusa
Piwo, które Wam dziś przedstawię, musiało poczekać na swoją naprawdę długo - piwo dostałem jakoś jeszcze w październiku ubiegłego roku. Miałem je zrecenzować już...
#155: Browar na Jurze/PINTA – Table Brett
Zapewne wielu z Was drożdże ze szczepu Brettanomyces kojarzy z kwaśnymi piwami. Otóż okazuje się, że nie jest to regułą i nie zawsze dzikusy produkują kwaśność podczas...
#468: Incognito – American Wheat
Przy okazji poprzedniej recenzji, w której opisałem swoje wrażenia z degustacji Barona Friedricha z Browaru Faktoria, wspomniałem o różnicy między american weizenem a american...
#1333: Dobosz – Pilsner
W Policach — w mieście, w którym mieszkam — od wielu lat działa hotel Dobosz. Nie tak dawno jego właściciel wybudował i otworzył hotel...
#587: Profesja – Pilot
Ostatnio miałem trochę mniej czasu na recenzowanie piw, a kilka już wypitych czeka w kolejce. Trzeba więc się sprężyć :). Dziś zajmę się piwem...
#833: Przystanek Tleń/Last Bell – Socolate Paradisus
Przygotowując się do kolejnej recenzji zauważyłem, że w ostatnim czasie nagromadziło mi się kilka milk stoutów. Większość z nich trafiła do mnie nie tyle...
#873: Lubicz – Marcowe
Druga połowa września to czas odbywania się w Monachium chyba najbardziej znanego piwnego wydarzenia na świecie, czyli Oktoberfestu, na którym serwuje się m.in. piwa...
#625: Piwna – Pils
"Pokaż mi swojego pilsa, powiem Ci, jakim jesteś piwowarem" - zdanie to coraz częściej powtarza się w branży. Coraz częściej, ponieważ już od dłuższego...
#719: PERUN – Leśne Runo (agrest, czarna porzeczka)
O tej porze roku leśne runo kojarzyć się pewnie może z dodatkiem grzybów, ewentualnie - z żurawiną. A właśnie piwo o tej nazwie -...
#1146: HÖVELS Hausbrauerei – Hövels Original
Altbier to jeden z tych niemieckich stylów piwa, które są ściśle związane z konkretną lokalizacją. Jednocześnie to jeden z tych historycznych górno-fermentacyjnych gatunków, które...
#92: Wąsosz/Szałpiw – Buba Fest
Belgia jest kolebką wielu klasycznych stylów piwa, wiele z nich ma rodowód klasztorny. Spośród nich znaczna część charakteryzuje się całkiem sporą zawartością alkoholu. Najmocniejszym współczesnym tradycyjnie...
#503: Zapanbrat/Trzech Kumpli – Piece of Cake
Wybory już za nami, można więc znów zająć się piwem :). Dziś na mojego bloga powraca browar, na którym jeszcze nigdy się nie zawiodłem,...
#536: Beer Bros./Hoppy Beaver – Słuszna Koncepcja
Piw leżakowanych w beczkach mamy już w Polsce na pęczki. Ba, łatwiej o risa w wersji BA niż o standardowego. I pomyśleć, że na...