#1071: Artezan – Bałwan

Tegoroczne Boże Narodzenie pierwszy raz od niepamiętnych czasów (przynajmniej w moim regionie) było białe. Do tamtego anmt świetnie pasowałoby dzisiejszej piwo, ale niestety nie...

#205: Czarna Owca – Hopsesja

Po opublikowanej niedawno recenzji Bujnego Księcia z Browaru IGNIS, otrzymałem wiele sygnałów, że wielu z Was nigdy o tamtym browarze nie słyszało. Dziś może być...

#1031: Brofaktura – Desitka

Gdy rozmawiam z kimś na temat czeskiego piwowarstwa i warzonych w Czechach piw, często słyszę narzekania na tzw. "desitki". Moi rozmówcy narzekają, że jest...

#442: Bytów/Rockmill – Vanilla Coffeecat

Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że nie wyobrażam sobie życia bez kawy. Ile bym nie spał, to i tak około południa jestem tak...

#1079: Browar Zamkowy Cieszyn & PINTA – Kellerski

Na początku istnienia Portalu o Piwie przyjąłem sobie taką strategię, że nie będę uganiał się za piwnymi nowościami. Do najbliższego sklepu specjalistycznego w Szczecinie...

#226: Gryf/Piwojad – Sir Barley

Angielskie style piwa przez beergeeków są często traktowane po macoszemu i to pomimo tego, że naprawdę spora część nowofalowego piwowarstwa bazuje na tym, co...

#1140: Nepomucen – Jean^2

Spośród piw typu pastry stout najbardziej pasuje mi te, które mają w sobie kawę. Unikam zaś tych, które są przeładowane aromatami tylko po to,...

#392: Beer Bros./Hoppy Beaver – Scotland Yard

Nowe browary na rynku z reguły rozpoczynają działalność od wprowadzenia do sklepów piw, które mają największe szanse na sprzedaż. I tak najczęściej w pierwszej...

#151: Fortuna – Komes Russian Imperial Stout

Dziś (tj. 3 listopada) w piwnym świecie obchodzimy Międzynarodowy Dzień Stoutu (ang. International Stout Day). Po raz pierwszy ten dzień celebrowany był w USA...

#29: Wąsosz/Hopster – Indiana

Dziś piwo z założonej niedawno szczecińskiej inicjatywy kontraktowej Hopster, która została założona m.in. przez właścicieli sklepu specjalistycznego Elysium ze Szczecina. Indiana, bo o nim...

#1200: Amber – Po Godzinach: Stout (irish)

Dziś Święto św. Patryka, patrona Irlandii. W środowisku beer geeków utarło się, że dzień ten jest okazją po sięgnięcia po piwa w stylach, z...

#882: ?/Gryfus – Gryfi Stan

Przez długi czas piwny honor Szczecina ratowały jedynie browary restauracyjne. Pod względem kraftu miasto to było daleko w tyle za innymi dużymi miastami w...

#695: Pracownia Piwa – Happy IPA °2

Przez jakiś czas (w sumie coś koło pierwszych sześciu miesięcy tego roku) o Pracowni Piwa było cicho, co zresztą było widoczne w moich Wieściach...

#875: Zarzecze/Birbant – PukaPuka

Obrodziło u mnie piwami w stylu pastry sour. Jak na początku byłem w tym temacie mocno w tyle, jednak teraz już się to zmieniło...

#1042: ?/Maltgarden & Browar Stu Mostów – Dreams Gone South

Będąc wielokrotnie w Chorwacji często miałem do czynienia z czymś, co po chorwacku określane jest jako rogač. Jest to roślina, która po polsku znana...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...