#1002: Brofaktura – Black Jack

Dry stout to w Polsce styl podobnie rzadki jak np. black IPA. Browary już jakiś czas temu postawiły na inne podgatunki tego ciemnego górnofermentacyjnego...

#491: Zodiak/Faktoria – Billy Kid

Moda na vermont IPA wydaje się już powoli kończyć. Pojedyncze premiery jeszcze się pojawiają, jednak nie przyprawiają już chyba nikogo o szybsze bicie serca....

#681: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2019: Black IPA

Jakoś nie mam szczęścia do warzonych przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy piw z konkursu Kuźnia Piwowarów. Jeszcze nigdy nie udało mi się spróbować wszystkich...

#912: Nepomucen – Crazy Lines #01: DDH Hazy DIPA

Po serii bardziej odschoolowych piwach z Doctor Brew dziś postanowiłem sięgnąć po coś bardziej współczesnego, więc padło na hazy "ipkę" - tyle, że nie...

#474: Two Roads Brewing/Evil Twin Brewing – Imperial Biscotti Break

Starość nie radość - wczoraj skończyłem 29 lat. Rozpoczęcie ostatniego roku przed zmianą prefiksu na trójkę z przodu wypadało więc świętować czymś specjalnym. Miałem...

#736: Gryf/Harpagan – Buzdygan Rozkoszy

Jak już wiecie, niedawno minęły dokładnie cztery lata od założenia Chmielnika Jakubowego na Facebooku. Datę rocznicy oczywiście przegapiłem, co zauważyłem z niemal tygodniowym opóźnieniem....

#1027: Artezan – Elektrolit

Lubię gose, czyli niemieckie kwaśne piwa z dodatkiem soli oraz (zazwyczaj) kolendry - szczególnie te tradycyjne, bez zbędnych dodatków. Niestety ciężko takie piwo obecnie...

#104: Jan Olbracht Rzemieślniczy – Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPA

W marcu bieżącego roku opublikowałem wyniki tegorocznej edycji Kuźni Piwowarów - konkursu dla piwowarów, którego formuła jest bardzo specyficzna. Łączy ona bowiem cechy tradycyjnych...

#1032: Zarzecze/Kingpin – Mantra

Browar Kingpin słynął niegdyś z umieszczanej na etykietach charakterystycznej świni w różnych kreacjach. Tamte projekty miały dość interesującą, jakby turpistyczną kreskę. Mogło się to...

#382: Waszczukowe – Dzielny Irek

Choć samego Dnia św. Patryka generalnie nie celebruję, to jednak wpis tematyczny się przyda ;). Nie będzie jednak recenzji zielonego piwa, które uważam za...

#1178: Browar Stu Mostów & Amundsen – ART+ 34 Imperial Pastry Stout Cheesecake

Tydzień bez recenzji na Portalu o Piwie? Nie można do tej sytuacji dopuścić ;). Ostatnio jestem mocno zapracowany, ale wiele wskazuje na to, że...

#876: Łąkomin – Miedjed w Kentucky

Ostatnio mam fazę na miody - i nie mam tu na myśli jedynie miody pitne, ale też te zwyczajne, niealkoholowe. Moją uwagę przykuwają jednak...

#271: BeerLab/Szpunt – Sourness Blackcurrant

Ponoć w Polsce nie ma już śladu po lecie ;). I to nie tylko w Polsce - tu gdzie jestem, czyli w Chorwacji, od...

#137: Wąsosz/Kraftwerk – Hedgehog American Pale Ale

W hipermarketach bywam rzadko, a w piwo z reguły zaopatruję się w sklepach specjalistycznych oraz małych, lokalnych marketach i dyskontach, jeśli na ich półki...

#535: Sady/Minister – Lucky Ghost

Piwa w stylu IPA - z uwagi na intensywne chmielenie, które z czasem zanika - należy pić jak najświeższe. W związku z tym niektóre...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...