#530: Zodiak/Olimp – Elektra

Przy okazji poprzedniego recenzowanego przeze mnie piwa - Szabrownika z Browaru Profesja - narzekałem na zbyt niską kwasowość. Dlatego też dziś zabiorę się za...

#13: Browar na Jurze/PINTA – Kwas Delta

Dziś na blogu piwo dość nietypowe - będące bowiem ciemną wariacją na temat Berliner Weisse, czyli lekkiego, mocno kwaśnego piwa, mającego swojego korzenie w...

#579: Browar Jana/Piwne Podziemie – Permanent Vacation

Vermont IPA, czy też new england IPA pojawiały się u mnie już wielokrotnie. Natomiast z określeniem "north east IPA" spotykam się dziś pierwszy raz...

#355: Profesja/wBrew – American Lag-Air

Jak już wspominałem, dziś w szczecińskim The Office organizowane jest kranoprzejęcie Browaru wBrew. Z tej okazji - jako, że parę dni temu od jego...

#233: Wąsosz/Deer Bear & Whisker.beer – Cracker

Wieść gminna niesie, że niektóre polskie browary rzemieślnicze ponoć (nie wiem, na ile w tym prawdy) nie są do końca uczciwe i do swoich...

#478: Bytów & Rockmill – „T”

Przyszedł czas na ostatni z czterech imperialnych porterów, które otrzymałem na początku roku od Browaru Bytów. Mowa tu o całej serii piw, będącej owocem...

#290: Przystanek Tleń – Porter Rum Barrel Aged

Browary restauracyjne w środowisku beer geeków nie mają dobrej prasy. Większość z nich nie prezentuje sobą zbyt wysokiego poziomu - najczęściej spotkamy w ich...

#178: Podgórz – 652 m n.p.m.

Warząc porter bałtycki, obecnie coraz więcej browarów decyduje się na dłuższe jego leżakowanie. I wcale nie mi chodzi o przetrzymywanie piwa w drewnianych beczkach,...

#365: Gryf/Harpagan – Mroczny Organista

Uwielbiam muzykę organową. Z całej muzyki klasycznej to właśnie gry na organach piszczałkowych słucham najchętniej. A mam dość często ku temu okazję, ponieważ tu,...

#417: Tenczynek – Pszeniczne

O dobrego weizena w Polsce wciąż jest niełatwo. Rzemieślnicy rzadko po ten styl sięgają, a browary regionalne (czy też średnie, jak wolę je określać)...

#722: Zarzecze/PINTA – IIPPAA

Double/imperial IPA to jeden z tych stylów, które na przestrzeni lat od wybuchu piwnej rewolucji w Polsce, wyraźnie ewoluował. Początkowo podwójne ipy były ciężkie,...

#351: BeerLab/Wokanda – Przesłuchanie Uzupełniające

Debiutując w grudniu ubiegłego roku Browar Wokanda wypuścił na rynek dwa piwa. Jednym z nich było Przesłuchanie wstępne, czyli milk stout, którego recenzja wisi...

#160: Marysia/Brokreacja – The Gravedigger (blend barrel aged)

Choć dopiero co świętowałem rok Chmielnika Jakubowego na Facebooku degustując Łódź i Młyn, pojawiła się kolejna okazja do sięgnięcia po mocniejsze piwo :). A...

#581: Beer Bros./Hoppy Beaver – My Name Is Lager

Dodając chmiel do piwa zwykle korzysta się z granulatu chmielowego, produkowanego ze zmielonych i sprasowanych szyszek chmielu. Tak jest po prostu najpraktyczniej. Surowiec ten...

#305: Niechanowo/Szałpiw – Bloody Belfegor

Browar Szałpiw pokazał już kilkukrotnie, że temat mocnych piw nie jest mu obcy. Wystarczy tu spojrzeć Bubę i to zarówno regularną, Fest, czy też...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...