Browar Zamkowy Cieszyn wypuszcza w ramach projektu Cieszyn Barrel Aged dwa nowe piwa. Będą to leżakowane w beczkach po bourbonie: imperialny porter bałtycki oraz sour barley wine.
– Oba piwa są wyjątkowe, dlatego postawiliśmy na unikalny wygląd naszych butelek – zastosowaliśmy papierowe etykiety oraz specjalną mieszankę laku, która nie tylko pięknie wygląda, ale też nie kruszy się przy ściąganiu! Lakowaliśmy sami, ręcznie, 100% rzemiosła! – informuje Browar Zamkowy Cieszyn.
Jeśli chodzi o porter bałtycki to do beczek trafiła jego wzmocniona wersja o ekstrakcie 28° Plato i zawartości alkoholu 12,7%. Jak deklaruje producent, proces leżakowania stworzył w nim wyjątkowy bukiet suszonej śliwki, miodu, wanilii, maślanych ciasteczek i dębu.
Z kolei Sour Barley Wine Barrel Aged dzięki kilkumiesięcznemu dojrzewaniu w dębowych beczkach po bourbonie został wzbogacony o cechy kwaśno-owocowe i karmelowo-waniliowe.
Piwa trafiły do ręcznie lakowanych butelek o pojemności 0,33 litra, na które naklejono bardzo ładnie wykonane etykiety. Nowości będą również dostępne w zestawach ze szkłem degustacyjnym.