Browar Wagabunda znowu zaskakuje – zapowiedział bowiem właśnie bardzo oryginalne piwo. Jest nim Have a Cigar Caballero!, czyli wild imperial brown ale leżakowane w beczce po rumie razem z kubańskimi cygarami.
– Beczka po rumie, została wypełniona po brzegi piwem w wyspiarskim stylu brown ale w wersji imperialnej a więc zdecydowanie mocniejszej, z wyraźnym smakiem brytyjskich słodów karmelowych i balansem zdecydowanie przesuniętym w kierunku słodowości. Przez ponad rok czasu piwo fermentowało przy udziale specjalnego blendu dzikich drożdży, które nadały mu charakterystycznej kwaśności oraz wniosły do piwa nuty wyraźnie owocowe – mówi Piotr Pawlak, piwowar Browaru Wagabunda.
Na ostatnie miesiące leżakowania do piwa dodano cygara, które zostały wyselekcjonowane przez ekipę poznańskiego Caballero – Whisky & Cigar Bar. Aby ułatwić ekstrakcję tytoniu, z cygar zostały zdjęte liście okrywowe przez dodaniem do piwa.
To najciekawsze – jak przyznaje Piotr Pawlak – piwo Browaru Wagabunda zostało rozlane również do butelek o pojemności 0,33 litra. Trunek ma 11% alkoholu.
Na początku grudnia Have a Cigar Caballero! trafi do sklepów i pubów w całej Polsce.