Już w najbliższy piątek, 11 maja, swoją premierę będzie miało Jopejskie z Browaru Świdnica. Trochę udało mi się na jego temat dowiedzieć – m.in. to, że jego ekstrakt początkowy wyniósł aż 50° Plato.
Piwo zostało uwarzone pod koniec grudnia 2017 r. Jak udało mi się dowiedzieć, brzeczka została zatężona przez odparowywanie z 25 do wspomnianych już wyżej 50° Plato. Zaszczepiona została blendem dwóch szczepów drożdży US-05 i W34/70, a później poddana otwartej fermentacji. Piwa jest bardzo niewiele – niestety nie będzie butelek, a dostępne będzie głównie na festiwalach.
Dla porównania, jak dotąd jedyny szerzej dostępny komercyjny przedstawiciel tego historycznego stylu z Browaru Olimp ma ekstrakt na poziomie 45° Plato. A ponoć kolejne browary już eksperymentują z tym niełatwym przecież tematem.
Premiera Jopejskiego z Browaru Świdnica odbędzie się 11 maja o godz. 19:00 w Pubie Browaru Spółdzielczego w Gdańsku.
Link do wydarzenia na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/174879066557429/