Szkocki browar Brewdog, który stał się już swoistym symbolem piwnej rewolucji w Europie, w ramach projektu DIY opublikował jakiś czas temu na swojej strony szczegółowe receptury 215 swoich piw. Od tamtej pory zdążyły się pojawić kolejne, co jakoś przeoczyłem. Teraz jednak ogłoszono, że po raz pierwszy w 2017 r. do opublikowanych wcześniej przepisów dołączyły kolejne (tym razem 27) i wszystko wskazuje na to, że nie jest to ostatni raz. Nic nie stoi teraz na przeszkodzie, aby piwowarzy domowi spróbowali swoich sił i uwarzyli któreś z 262 piw Brewdoga.
Pośród opublikowanych nowości znajdziemy m.in. przepis na Semi-Skimmed Occultis – stout z dodatkiem laktozy, kakao, kawy oraz wanilii – oraz Hello My Name is Ingrid, czyli double IPA z dodatkiem owocu maliny moroszki.
Katalog z recepturami jest oczywiście w języku angielskim. Każdy przepis zawiera szczegółowe parametry danego piwa, a także szczegóły kompozycji zasypu, procesu zacierania, chmielenia, a nawet fermentacji.
Katalog w formie ebooka w formacie .pdf można pobrać >>stąd<<. Przypomnę, że na naszym podwórku na coś podobnego zdecydował się Browar Brokreacja – pisałem o tym >>tutaj<< i >>tutaj<<.
A może ktoś z Was testował już poprzednio publikowane receptury? Jeśli tak, to podzielcie się w komentarzach swoimi doświadczeniami :).