Browar Pilsweizer z Grybowa wypuścił kwasa. I nie, nie mam tu na myśli takiego nie nieplanowanego, zepsutego piwa ;). Na rynku pojawiło się już Pszeniczne Kwaśne – określane przez producenta jako berliner weisse. Ujawnione szczegóły oraz parametry – 11,3° Plato i 4,3% alkoholu – pokazują jednak, że nie jest to typowe, tradycyjne podejście do tego niemieckiego stylu, który charakteryzować się powinien przede wszystkim lekkością – wg klasyfikacji sędziowskich jego ekstrakt nie powinien przekraczać 8° Plato.
Zasyp Pszenicznego Kwaśnego oparty jest w całości na słodzie pszenicznym, w tym także na wędzonym dymem dębowym. Całość zakwaszono prawilnie za pomocą bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus delbruckii. Co ciekawe, piwo będzie refermentowane w butelkach. Brzmi to wszystko bardzo odważnie, jednak zarówno parametry, jak i wędzoność, pokazują, że w Grybowie nie wiedzą, czym jest berliner weisse, albo mają bardzo luźne podejście do klasyfikacji stylów ;). Niemniej, jeśli zobaczę to piwo w sklepie, na pewno je zakupię.
Poniżej wizualizacja butelki tego piwa, którą Browar Pilsweizer umieścił na swoim profilu na Facebooku: