Browar Artezan to jedna z niewielu inicjatyw na polskim rynku piwnym, na której się jeszcze nie zawiodłem. Za każdym razem ich piwa były przynajmniej dobre. Niedawno w moje ręce wpadło jedno z ostatnich piw browaru z Błonia – Ale Cocones uwarzone w kooperacji z ekipą AleBrowar. Jest to double (imperial) IPA z dodatkiem płatków kokosowych oraz płatków owsianych. Ciekawym składnikiem użytym do uwarzenia tego piwa jest glukoza, które będąc cukrem fermentowalnym przez drożdże zapewne miała za zadanie wprowadzić lekkość (jak na IIPA) trunku. Piwo oczywiście zostało nachmielone po amerykańsku – odmianami: Citra, Centennial, Mosaic, Warrior i Chinook – wszystkie zapowiadają bogaty profil aromatyczny piwa (szczególnie że Artezan na etykiecie deklaruje ponad 100 IBU, a to oznacza, że do kotła wsypano słuszne ilości chmielu). Czy nie zostanie przez to przykryty kokos? Sprawdźmy.
Ekstrakt: 18%
Alk. obj.: 8%
IBU: >100
Piana: Piana średnia, redukuje się do wyraźnej obrączki i wyraźnych wysp.
Zapach: W zapachu słodkie owoce tropikalne, mango.
Smak: W smaku chmiel amerykański, słodki – w stylu mango i innych owoców tropikalnych. W tle jest coś nietypowego, coś czego nie potrafię określić – możliwe, że to jest ten kokos, który został dodany do piwa (choć pewny nie jestem). Slodowość wyraźna, choć piwo nie jest klejące, albo słodkie. Płatki owsiane wprowadziły przyjemną aksamitność piwa. Goryczka wyraźna, wysoka, ale nie wiem, czy jest 100 IBU.
Wysycenie: Średnie, jak dla mnie trafione w punkt.