Ashwagandha – moda czy zdrowie?
Słyszałeś/aś o Ashwagandzie, ale zastanawiasz się, czy rzeczywiście warto ją włączyć do swojej rutyny zdrowotnej? Ashwagandha to nie chwilowa moda. Ta roślina ma tysiące...
#425: Tenczynek – „P” IPA
IPA - przez siedem lat piwnej rewolucji w Polsce te trzy litery urosły do rangi symbolu nowofalowego trendu. Każdy kraftowy browar jest niejako zobligowany...
Dlaczego warto zrezygnować ze słodyczy i zdrowo się odżywiać?
Wiele osób sięga po słodycze w sytuacji stresującej, kiedy są zmęczone lub po prostu, gdy są głodne. Również wtedy, kiedy nie za bardzo niektóre...
Sushi – jakie składniki są potrzebne?
Historia sushi sięga kilku wieków wstecz. Pierwsze wzmianki o podobnych potrawach sięgają starożytnego Japonii, ale sushi, takie jakie znamy dzisiaj, wyewoluowało na przestrzeni czasu.Sushi...
Oktoberfest Szczecin 2021 – już za dwa tygodnie!
Położona w centrum Szczecina Aleja Kwiatowa już niedługo ponownie zapełni się stoiskami kilkunastu browarów. W pierwszy weekend października odbędzie się tam Oktoberfest Szczecin 2021.Wśród...
Oktoberfest Szczecin 2021: znamy program i listę stoisk
Browar Łąkomin, Maltgarden oraz Stu Mostów - te i inne browary przyjadą do Szczecina i wystawią się podczas odbywającej się w dniach 1-3 października...
#995: ReCraft/Mentzen – White IPA Matters z herbatą
Dziś miałem zająć się recenzję kolejnego piwa z Browaru Brofaktura, ale pod wpływem małej medialnej zadymy o zasięgu międzynarodowym postanowiłem zmienić plany i dzisiejsza...
#909: Profesja/Doctor Brew – Doctor Brew Legend: Kinky Ale
Doctor Brew powraca. Można dodać - powraca z dalekiej podróży. Dzierżawa Lwówka od BRJ-u sprawiła, że jakoś tak u "Doctorów" siadło. W zasadzie w...
Kuchnia Molekularna: Sztuka Kulinarna Spotyka Naukę
W dzisiejszych czasach kuchnia molekularna zyskuje na popularności, przekształcając tradycyjne podejście do gotowania w ekscytującą eksplorację smaków, tekstur i wizualnych doznań. To innowacyjne połączenie...
#921: Sady/Mentzen – Szlacheckie na Miodzie
Piwa miodowe kojarzą mi się z samym początkiem mojej przygody z poszukiwaniem coraz to ciekawszych piw. Był to mniej więcej rok 2010-2011. Pamiętam, jak...
#953: ReCraft/Mentzen – Filozofia XD
Żytnie piwa typu roggenbier to w Polsce rzadkość. Ba, nawet w ich ojczyźnie - Niemczech - trafić na nie ciężko. Zresztą wystarczy spojrzeć na...
Premiera „miodowego” Srogiego Niedźwiedzia [relacja]
Pośród lasów między Gorzowem Wielkopolskim a Dębnem zlokalizowany jest Pałacyk Łąkomin, czyli hotel, centrum konferencyjne, SPA oraz browar rzemieślniczy w jednym. Miejsce to odwiedziłem...
Dereniówka – poznaj królową nalewek
Dereniówka to nalewka, która związana jest z tradycjami szlacheckimi. Wieki temu przygotowywano ją w kuchniach dworskich oraz pałacowych.
Social media restauracji – promuj swój biznes w sieci!
Skutecznie prowadzone media społecznościowe w gastronomii to gwarancja sukcesu w branży. Social media już dawno przestały być wyłącznie narzędziem służącym komunikacji z rodziną i...
Nalewaki do piwa – sprzęt, który sprawdzi się także w domu
Piwowarstwo domowe jest w Polsce coraz popularniejsze, co widać m.in. po rosnącej liczbie członków Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Duża w tym zasługa zwiększającej się...