#427: Tenczynek – Marcowe

Piwo marcowe obecnie kojarzy się nam głównie z monachijskim Oktoberfestem. Dziś styl ten nie należy do zbyt szanowanych przez nowofalowych beer geeków i często...

Dereniówka – poznaj królową nalewek

Dereniówka to nalewka, która związana jest z tradycjami szlacheckimi. Wieki temu przygotowywano ją w kuchniach dworskich oraz pałacowych.

#425: Tenczynek – „P” IPA

IPA - przez siedem lat piwnej rewolucji w Polsce te trzy litery urosły do rangi symbolu nowofalowego trendu. Każdy kraftowy browar jest niejako zobligowany...

Kuchnia Molekularna: Sztuka Kulinarna Spotyka Naukę

W dzisiejszych czasach kuchnia molekularna zyskuje na popularności, przekształcając tradycyjne podejście do gotowania w ekscytującą eksplorację smaków, tekstur i wizualnych doznań. To innowacyjne połączenie...

#914: Sady/Mentzen – Piwo Wielozbożowe

Dzisiejsza recenzja zapewne wywoła sporo kontrowersji. No, ale faktycznie - nie często na Chmielniku pojawia się temat z pogranicza polityki. Pojawiały się już na...

Historia piwa, czyli jak powstał ten alkohol?

Piwo jest dla nas czymś powszednim. Dla wielu jest ono wręcz produktem pierwszej potrzeby. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że trunek ten towarzyszy nam...

Kulinarne Odkrycie: Steak House – Miejsce, Którego Smak Pozostaje na Długo

W świecie gastronomii, restauracje typu Steak House stanowią prawdziwą oazę dla miłośników mięsa. Są to miejsca, gdzie kulinarna pasja łączy się z najwyższą jakością...

#417: Tenczynek – Pszeniczne

O dobrego weizena w Polsce wciąż jest niełatwo. Rzemieślnicy rzadko po ten styl sięgają, a browary regionalne (czy też średnie, jak wolę je określać)...

#910: Profesja/Doctor Brew – Doctor Brew Legend: Enigma

Dzięki dzisiejszej recenzji przeniesiemy się do 2015 r., a dokładniej do 19 października 2015 r. To wtedy na polskim rynku zadebiutowało Enigma IPA, czyli...

Premiera „miodowego” Srogiego Niedźwiedzia [relacja]

Pośród lasów między Gorzowem Wielkopolskim a Dębnem zlokalizowany jest Pałacyk Łąkomin, czyli hotel, centrum konferencyjne, SPA oraz browar rzemieślniczy w jednym. Miejsce to odwiedziłem...

#909: Profesja/Doctor Brew – Doctor Brew Legend: Kinky Ale

Doctor Brew powraca. Można dodać - powraca z dalekiej podróży. Dzierżawa Lwówka od BRJ-u sprawiła, że jakoś tak u "Doctorów" siadło. W zasadzie w...

Oktoberfest Szczecin 2021: znamy program i listę stoisk

Browar Łąkomin, Maltgarden oraz Stu Mostów - te i inne browary przyjadą do Szczecina i wystawią się podczas odbywającej się w dniach 1-3 października...

#723: Marysia/Browar Mistrzowie Smaku – Craft Kingdom Brewery Misty Belgian

Powoli zbliżamy się do zakończenia przeglądu aktualnego portfolio marki Craft Kingdom Brewery od Browaru Mistrzowie Smaku. Przekrój był szeroki, chociaż mi trochę brakuje ciemnego...

Oktoberfest ponownie zawitał do Szczecina

Choć tegoroczny wrzesień nie rozpieszczał Pomorza Zachodniego pogodą, to pierwszy weekend października był w Szczecinie naprawdę ładny - ciepły oraz - przez pierwsze dwa...

Restauracja Zapiekankarnia z Zielonej Góry zapewnia rozkosz dla podniebienia!

Restauracja serca województwa lubuskiego zaprasza do skorzystania z naszej bogatej oferty kulinarnej w samym centrum Zielonej Góry, przy malowniczym rynku. Nasze menu zachwyci nawet...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...

Browar Dolina BoBRU mocno ucierpiał w powodzi. Ruszyła zbiórka

Po tym jak przez Jelenią Górę przeszła powódź, Browar Dolina BoBRU potrzebuje odbudowy. Właśnie ruszyła zbiórka, dzięki której można wesprzeć ekipę browaru w naprawie...