#429: Tenczynek – Lager

Po typowe jasne (euro)lagery sięgam stosunkowo rzadko. Jak już się pojawiają u mnie na blogu, to częściej są to pilsy, które przypisywane są zresztą...

Sushi – jakie składniki są potrzebne?

Historia sushi sięga kilku wieków wstecz. Pierwsze wzmianki o podobnych potrawach sięgają starożytnego Japonii, ale sushi, takie jakie znamy dzisiaj, wyewoluowało na przestrzeni czasu.Sushi...

Jak zorganizować idealny obiad weselny w restauracji

Organizacja obiadu weselnego to jedno z kluczowych zadań, które stoi przed przyszłymi małżonkami. Wybór odpowiedniego miejsca i menu może znacząco wpłynąć na atmosferę całego...

#995: ReCraft/Mentzen – White IPA Matters z herbatą

Dziś miałem zająć się recenzję kolejnego piwa z Browaru Brofaktura, ale pod wpływem małej medialnej zadymy o zasięgu międzynarodowym postanowiłem zmienić plany i dzisiejsza...

Przeczytałem książkę Kopyra [recenzja]

W końcu, po dwóch tygodniach od oficjalnej premiery (która odbyła się 26 października), skończyłem książkę pt. "Piwo - wszystko, co powinniście wiedzieć, aby nie...

Irish Coffee – jak przygotować?

Irish Coffee to klasyczny drink, który łączy w sobie aromatyczny napój i nutkę alkoholu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić Irish Coffee w domowym...

Oktoberfest ponownie zawitał do Szczecina

Choć tegoroczny wrzesień nie rozpieszczał Pomorza Zachodniego pogodą, to pierwszy weekend października był w Szczecinie naprawdę ładny - ciepły oraz - przez pierwsze dwa...

Premiera „miodowego” Srogiego Niedźwiedzia [relacja]

Pośród lasów między Gorzowem Wielkopolskim a Dębnem zlokalizowany jest Pałacyk Łąkomin, czyli hotel, centrum konferencyjne, SPA oraz browar rzemieślniczy w jednym. Miejsce to odwiedziłem...

#420: Tenczynek – „P” American Wheat

Po zmianie właściciela Browar Tenczynek zaistniał wypuszczając na rynek od razu dwie linie piw: klasyczną oraz nowofalową, oznaczoną literą "P". Recenzję pierwszego z klasycznych piw...

#427: Tenczynek – Marcowe

Piwo marcowe obecnie kojarzy się nam głównie z monachijskim Oktoberfestem. Dziś styl ten nie należy do zbyt szanowanych przez nowofalowych beer geeków i często...

#918: Sady/Mentzen – Piwo Pszeniczne

Opublikowana tydzień temu pierwsza na Chmielniku Jakubowym recenzja piwa z Browaru Mentzen do dziś cieszy się u Was naprawdę dużym zainteresowaniem. Szczerze mówiąc -...

Picie herbaty sposób na zdrowie i lepsze samopoczucie

Herbata to napój, który od wieków jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest narażony na różne infekcje,...

Odkryj magię domowej pizzy na kamieniu granitowym i doskonałego piwa!

Czy istnieje lepsza kombinacja niż pyszna, chrupiąca pizza z domowym ciastem i dobrze schłodzone piwo? Trudno to sobie wyobrazić! Dlatego w dzisiejszym artykule przybliżymy...

#425: Tenczynek – „P” IPA

IPA - przez siedem lat piwnej rewolucji w Polsce te trzy litery urosły do rangi symbolu nowofalowego trendu. Każdy kraftowy browar jest niejako zobligowany...

#433: Tenczynek – Pils

Ostatnim piwem, które pozostało mi z zestawu piw otrzymanych z Browaru Tenczynek, jest Pils z Kolekcji Klasycznej. Cały czas powtarzam, że pilsnery to papierki...

Daj lajka! :)

2,275FaniLubię
1,759ObserwującyObserwuj
599ObserwującyObserwuj

Najnowsze artykuły:

Browar Stu Mostów zmienia identyfikację wizualną

Browar Stu Mostów w 2025 r. skończy 10 lat. Z tej okazji podjęto decyzję o zmianie identyfikacji wizualnej. W środę, 15 stycznia, zaprezentowane zostało...

Zamyka się Browar Lubicz

Zamyka się kolejny browar rzemieślniczy. Chodzi o Browar Lubicz, który w obecnej lokalizacji będzie działał jeszcze do 21 grudnia 2024 r.- Decyzja ta została...

Niedługo jesienna edycja Piwowarów

Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja.Targi...

Amber wprowadza do oferty bezalkoholowy… porter bałtycki

Bezalkoholowy porter bałtycki to najnowsze piwo, które trafia do oferty Browaru Amber w ramach serii Po Godzinach. Ku zaskoczeniu wielu odbiorców twórcy tego piwa...

WHC Lab przejęło polskiego producenta drożdży

Polski producent drożdży Fermentum Mobile został sprzedany. Jak informuje Portal Spożywczy, od 1 października firma stała się przedstawicielstwem na kraje nadbałtyckie irlandzkiego WHC Lab.Fermentum...