fot. brokreacja.pl

Krakowski kontraktowiec – Browar Brokreacja – znów wychodzi naprzeciw piwowarom domowym. Browar udostępnił właśnie po raz szósty na swojej stronie recepturę piwa dostępnego komercyjnie w sklepach. Tym razem padł na The Waiter, czyli chocolate milk stout. 

Receptura została rozpisana na standardową w piwowarstwie domowym 20-litrową warkę. Według przepisu do piwa powinno trafić 4,3 kg słodów, 540 g laktozy, 100 g prażonych, łuskanych ziaren kakaowca oraz 30 g chmielu Magnum. Docelowo uwarzone powinno zostać piwo o ekstrakcie 16° Plato, o zawartości około 5,2% alkoholu i goryczce na poziomie 30 IBU.

Reklama

Wcześniej Browar Brokreacja udostępnił receptury pięciu innych swoich piw: The Butcher (red IPA), The Lumberjack (american rye stout), The Gravedigger (russian imperial stout), The Dealer (american pale ale) oraz The Fighter (imperial IPA).

Link do receptury The Waiter:
http://brokreacja.pl/uwarz-the-waiter/

Reklama