154 piwowarów wysłało swoje piwa w tym roku do konkursu Kuźnia Piwowarów 2018. Spośród nich wybranych zostało 12, którzy za dwa tygodnie wezmą w tzw. „przesłuchaniu”. Wyniki eliminacji ogłosił w sobotę na swoim kanale na Youtube Tomek Kopyra.
Do kolejnego etapu przeszli:
Reklama
- Piwo niskoalkoholowe:
- Piotr Przymusiak z Plewisk
- Kostas Bimtsas ze Świebodzic
- Mikołaj Pieczyński z Poznania
- rezerwa: Zbigniew Błaszczyk ze Zgierza
- Dark fruit ale:
- Paweł Poręba z Niedomic
- Paweł Wilczyński z Poznania
- Szymon Sobieszczyk z Łodzi
- rezerwa: Janusz Kulesza z Białegostoku
- Coffee pale ale
- Krzysztof Onyszko z Warszawy
- Damian Karwot z Chorzowa
- Sebastian Makowski z Lublina
- rezerwa: Daniel Marchwat z Jeleniej Góry
- Milkshake IPA
- Tomasz Korczak z Żywca
- Łukasz Wasilewski z Milanówka
- Sławomir Zakrzewski z Bytomia
- rezerwa: Izabela Janowska z Warszawy
Wymienione powyżej osoby za dwa tygodnie przyjadą do Piotrkowa Trybunalskiego, aby zaprezentować się przed jury. Osoby rezerwowe zostały wybrane na wypadek, gdyby któryś z wyróżnionych piwowarów nie mógł przyjechać do Piotrkowa w wyznaczonym terminie. Zwycięzcy każdej z czterech kategorii uwarzą później swoje piwo w Jan Olbrachcie Rzemieślniczym na skalę komercyjną.
Mam nadzieję, że nie zrobiłem błędu w żadnym z powyższych nazwisk – przepisywałem je ze słuchu z filmu Kopyra:
Reklama