Mikołajki, czyli 6 grudnia, to tradycyjna już data premiery Grand Championa, czyli najlepszego piwa Konkursu Piw Domowych, organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Piw Domowych, które każdego roku jest warzone przez Browar Zamkowy Cieszyn. Premiera tegorocznego piwa będzie w kilku miejscach w Polsce – również w Szczecinie. Poza tym w stolicy Pomorza Zachodniego otworzy się nowy multitap. Ale to nie wszystko – pozostałe wydarzenia rozpoczętego tygodnia znajdziecie w 22 odcinku Przeglądu Piwnych Wydarzeń Tygodnia. Sami więc widzicie – dzieje się dużo!
Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).
Zachodniopomorskie
- Otwieramy Słody!
- gdzie: SŁODY – Multitap & Bistro, pl. Batorego 4 w Szczecinie
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Uwaga!!! Jesteśmy gotowi i możemy z dumą ogłosić, że 6 grudnia o godzinie 19.00 oficjalnie otwieramy największy multitap w Szczecinie – SŁODY! Lokal będzie otwarty od 14.00.
Po kilku miesiącach burzliwych dyskusji i intensywnych prac nasze plany o wyjątkowym lokalu na mapie Szczecina stały się faktem. Na ten wieczór przygotowaliśmy specjalną ofertę na kranach: pojawią się świąteczne akcenty, premierowe piwa i renomowane klasyki. Nie zabraknie specjalnych gości i konkursów z nagrodami. Jednak nie zdradzamy wszystkich szczegółów. Obserwujcie nas i poinformujcie swoich znajomych!
Już nie możemy się doczekać i mamy nadzieję, że będziecie z nami w tym szczególnym dla nas dniu! (źródło: Facebook)
- Premiera Grand Champion 2017
- gdzie: The Office – Craft Beer Pub, ul. Osiek 10 w Szczecinie
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Co roku z niecierpliwością wyczekujemy 6 grudnia. Do dużych dzieci przychodzi wtedy Mikołaj z Cieszyna i przynosi Grand Championa – piwo uwarzone wg zwycięskiej receptury największego konkursu piw domowych w Polsce organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
W tym roku tytuł Grand Championa przypadł piwu w stylu Northeast IPA autorstwa Dominika Bobryka. Na bazie tej receptury powstała Nowa Anglia uwarzona w Browar Zamkowy Cieszyn.
6 grudnia, punktualnie o 20:00 „odszpuntujemy” dla was beczkę z tym piwem. Serdecznie zapraszamy! (źródło: Facebook)
- Roggenbier – piwo żytnie
- gdzie: The Office – Craft Beer Pub, ul. Osiek 10 w Szczecinie
- kiedy: 7 grudnia 2017 (czwartek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
W przedostatniej bitwie eliminacyjnej zmierzy się dwóch piwowarów, a zaprezentują oni piwo w niezbyt popularnym i nieco niesprawiedliwie niedocenianym stylu. Piwo żytnie, bo o nim mowa, łączy w sobie bogatą słodowość z nutami „przyprawowymi” pochodzącymi od żyta. Cechą charakterystyczną jest też specyficzna aksamitność wnoszona przez to zboże. Warto spróbować!
Zapisy: [email protected]
Udział bezpłatny! (źródło: Facebook)
Dolnośląskie
- Rozbudowa Browaru Stu Mostów 2017
- gdzie: Browar Stu Mostów, ul. Jana Długosza 2 we Wrocławiu
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Dobiega końca rozbudowa Browaru Stu Mostów 🙂
Jak szeroko informowaliśmy realizujemy bardzo kompleksowy program inwestycji w jakość. Eliminujemy cały blok ryzyk utraty jakości bez uszczerbku dla naturalnych właściwości piwa. Na wszystkich etapach, od ziarna po pakowanie. Warto to zobaczyć. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych – pokażemy tu pierwsze zdjęcia z instalacji, rozruchu. Będziemy informowali o terminach zwiedzań. One są częścią misji, gdy tylko zakończy się rozbudowa – wrócimy do nich w nowej formule. 🙂
Więcej o inwestycjach na http://bit.ly/
- Beer Geek Panel by Piwny Klub vol. 2
- gdzie: Pogromcy Meatów, Rynek 22 we Wrocławiu
- kiedy: 7 grudnia 2017 (czwartek)
- Cena: 99 zł
- wydarzenie na Facebooku
Moi drodzy! Zgodnie z zapowiedziami, zapraszamy na drugą odsłonę wyjątkowego panelu.
Start: czwartek, 7 grudnia 2017, godz. 19:30
Miejsce: Pogromcy Meatów WRO
Wsparcie: Beer Geek Madness
Próbki: 65-75 ml (Xyauyu: 50 ml).
Wjazd: 99 zł
Zostało 6 miejsc.
Zapisy w komentarzach.
Tym razem degustować będziemy:
Kwasiory:
1. Tilquin: Oude Quetsche à l’Ancienne avec Prunes de Namur – Fruit Lambic, 6.4% alk., 100/100 RB (#34)
/Sztosiwo/ 2. 3 Fonteinen Oude Gueuze Cuvée Armand & Gaston 2016 – Gueuze, 6.0% alk., 100/100 RB (#1!) – sztosiwo;)
- Lindemans: Gueuze Cuvée René Special Blend 2010 – Gueuze, 6.0% alk., 100/100 RB (#10)
Ciężki kaliber:
/Sztosiwo/ 4. Baladin: Xyauyù Barrel – Barley Wine, 14.0% alk., 100/100 RB (#4)
- Cigar City: Marshal Zhukov’s Imperial Stout – Imperial Stout , 11.0% alk., 100/100 RB
Cigar City : 110K+OT Batch #9 – Imperial Oatmeal Raisin Cookie Brown Ale, 9.8% alk., 99/100 RB (#31)
/Sztosiwo/ 7. The Bruery: Melange #3 – Blend of Three Bourbon Barrel Aged Strong Ales, 17.3% alk. (sic!), 100/100 RB (#13)
- Põhjala: Jõuluöö – Oak Aged Chocolate & Vanilla Porter, 8.0% alk., 99/100 RB
/NOWOŚĆ/ 9. To Øl: Goliat Sherry BA – Sherry BA Imperial Coffee Stout, 10.1% alk., NOWOŚĆ – brak ocen na RB
Ciekawostka:
10. Prairie: Vous Francais Hoppy Saison Brett 4.0% alk., 94/100 RB.
Do tego niespodzianki, ale o tym później. Zapisy tradycyjnie w komentarzach, pierwszeństwo dla osób uczestniczących w pierwszym panelu. Do zobaczenia we czwartek! (źródło: Facebook)
- Urodziny Browaru
- gdzie: Browar Stu Mostów, ul. Jana Długosza 2 we Wrocławiu
- kiedy: 8-11 grudnia 2017 (piątek-poniedziałek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy na urodzinowy weekend na Długosza. Od piątku wielki powrót tegorocznej warki WRCLW Rye RIS. Poniedziałek uczcimy dodatkową atrakcją – jedna beczka warzonego z ekipą Jopena ART#15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale. Na finał w poniedziałek o 19:00 słodowy tort urodzinowy. Poniżej szczegóły, ale zacząć proponujemy od wspomnień. Otwarcie Browaru Stu Mostów 11.12.2014, przeżyjmy to jeszcze raz – https://youtu.be/BB-pqM-CSs8
PIWO URODZINOWE
– WRCLW Rye RIS. Najlepsze najmocniejsze piwo z naszej oferty. Bardzo degustacyjne, ze statusem urodzinowego. Dla tych, którzy szukających nowej jakości, piw bardziej esencjonalnych i treściwych. W naszym wykonaniu z dodatkiem słodu żytniego. Więcej o samym piwie, jego serwowaniu i degustowaniu na https://100mostow.pl/wrclw-rye-ris-2/
– ART#15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale. Ciemniejsze, tęgie piwo, pełne nut zbożowo-chlebowych, z delikatnie czekoladowo-palonym charakterem. Z dodatkiem meksykańskich lasek waniliowych i ziarnem kakaowca. Smak podkręcony przez świeże papryczki Habanero – z własnej uprawy! Mamy więc słodowo-aromatyczną mieszankę, która świetnie rozgrzewa i gwarantuje wzmożoną produkcję endorfin! Zapraszamy na pierwszy łyk! Pra-pra-premierowo w dniu urodzin.
PIWA na URODZINOWYCH KRANACH
1. WRCLW Schöps. Więcej na https://100mostow.pl/schops/
2. WRCLW Pils. Więcej na https://100mostow.pl/pils/
3. SALAMANDER Pale Ale – https://100mostow.pl/salamander-pale-ale/
4. SALAMANDER AIPA – https://100mostow.pl/salamander-aipa/
5. SALAMANDER Black IPA – https://100mostow.pl/salamander-black-ipa/
6. ART#1 Doppel Weizenbock German IPA. Nasze pierwsze piwo
uwarzone we Wrocławiu we współpracy – z Camba Bavaria. Więcej o piwie na https://100mostow.pl/art-doppel-weizenbock-german-ipa/
7. ART#14 Mango & Peach DIPA. Nasza ostatnia kooperacja z piwowarami z Brewski. Więcej o tym piwie na https://100mostow.pl/art-14/
8. WRCLW Rye RIS. Piwo Urodzinowe. Mamy kilka beczek nowej warki i JEDNĄ z 2016! Więcej https://100mostow.pl/wrclw-rye-ris-2/
9. WRCLW Barley Wine Rum BA 2016, o którym więcej przeczytacie na https://100mostow.pl/wrclw-barley-wine-blackstrap-molases/
10. Jopen/Stu Mostów Polished Black Gold. Nasze pierwsze piwo z Jopenem. Drugie, które uwarzyliśmy w zagranicznym browarze! Świetnie sprzedane w Stanach i w Chinach. Oczywiście w nowej aranżacji – ze słodem żytnim! Więcej na https://100mostow.pl/jopen-rye-baltic-porter/
Na kranach 6-10 pojawią się też urodzinowe prezenty:
– Haand/Brewdog/Stone Inferno Triple IPA
– Napar Barley Wine 46 mths Whisky BA
– Napar Willy el Tuerto
– Napar Milky Brain
– Jopen/De Molen Sin & Remorse
– Jopen Tropical Freedom IPA oraz
– WRCLW Barley Wine Blackstrap Molasses
– WRCLW Rye RIS Jack Daniel’s BA 2016
MENU URODZINOWE
Karta urodzinowa to creme de la creme filozofii kuchni Stu Mostów.
Przypominamy najlepsze i najodważniejsze pozycje z oryginalnymi dodatkami. Przez cały weekend – od piątku do poniedziałku:
– skrzydełka / mango / chili kolendra
– serca kurze / limonka / słód palony
– kaszanka / budyń z gorczycy/ chleb cebulowy
– ozory / mus chrzanowy /ciemny sos
– boczniaki / vinegret śmietanowy / zioła
– kulki makaronowe / pieczone papryki
Przypomnimy, że jako jedni z pierwszych we WRCLW odważnie
wprowadziliśmy podroby. Przekonaliśmy całą rzeszę naszych klientów, że serca drobiowe, kaszanka czy ozory wołowe mogą być smaczne i nie trzeba się ich bać. Chyba na swój sposób odczarowaliśmy te produkty. Wydobyliśmy z nich walory smakowe, dzięki doświadczeniu i pomysłom naszych kucharzy. Kolejnym bestsellerem były boczniaki, które same w sobie nie są produktem o zdecydowanym smaku i ciężko przyrządzić je tak, by wniosły coś do przeżycia smakowego. U nas w zestawieniu z vinegretem śmietanowym i ziołami będą kolejną odsłoną dania, które w karcie pojawiło się już dwa razy w przeszłości. Do tego na koniec, dwie przekąski, które też były hitem – skrzydełka z mango, chilli i kolendrą i kulki makaronowe. Od trzech lat pokazujemy, że bazując na prostych i lokalnych produktach
można osiągnąć sukces. O jedzeniu myślimy nowocześnie, ale nie
zapominamy też o tradycji i sięgamy do zapomnianych już produktów. Przez trzy lata rozwoju doszliśmy do momentu, gdy większość, jak nie wszystkie składowe dań produkujemy na miejscu, w browarze i Concepcie.
KONKURS URODZINOWY
Zapraszamy do konkursu. Oto 5 pytań dotyczących naszej historii:
Oto pytania konkursowe:
1. Ile piw uwarzył Browar Stu Mostów od początku swojej działalności?
2. Z browarami z jakich krajów warzyliśmy piwa kolaboracyjne? (wymienić trzeba wszystkie)
3. Czym jest HopGun, którego używamy w browarze?
4. Wymień jedno piwo w którym użyliśmy słodów melanoidynowych?
5. Co to jest SALAMANDER?
Każda osoba, która odpowie na wszystkie pytania (odeśle odpowiedzi do 10.12.2017 do godz. 23.59 na maila [email protected]) weźmie udział w losowaniu nagród. Losowanie odbędzie się tuż przed pokrojeniem
tortu urodzinowego – ok. 19:00 w poniedziałek 11.12.2017.
Rozlosujemy:
– Kufel Browaru Stu Mostów
– Szklanka Vancouver 0,3l Stu Mostów
– Koszulka Browaru Stu Mostów
Nagrody do obejrzenia na https://100mostow.pl/sklep/
Podczas losowania przeczytamy wszystkie pytania wraz z odpowiedziami. Już teraz zachęcamy do pogłębienia pytań. To będzie czas wspomnień i chętnie opowiemy o tym co Was zaciekawi.
Przez cały urodzinowy weekend będziemy w pubie prezentować sukcesy Browaru, naszych trzech marek, Piwnych Mostów, nagrody i załogę, która zrobiła ten wynik. Pokażemy jak i gdzie promowaliśmy piwo warzone we WRCLW. Specjalną prezentację będziemy powtarzali wielokrotnie (w pętli). Mamy nadzieję, że fajnie przypomni najważniejsze wydarzenia mijającego
roku i sprowokuje do wielu pytań 🙂
URODZINOWE ZWIEDZANIE
W poniedziałek planujemy 3 wyjątkowe zwiedzania Browaru: o 16:00, 18:00 i o 20:00. Specjalnie dla gości przybyłych na Urodziny. Nie ma zapisów, nie ma opłat. Jeśli będziecie mieli ochotę – spróbujemy zadowolić wszystkich. Jeśli dziś chcecie przypomnieć sobie początki – zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu. W ostatniej scenie zapraszamy na uroczyste otwarcie 11.12.2014 🙂 Oto film pt. Powstanie Browaru Stu Mostów: https://youtu.be/SDrC3-vns4w (źródło: Facebook)
- Kranoprzejęcie Browaru Browanza + premiera RISa!
- gdzie: 4Hops, ul. Ofiar Oświęcimskich 46 we Wrocławiu
- kiedy: 8 grudnia 2017 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Browanza przejmuje krany w 4Hops!
Zapraszamy na nasze kranoprzejęcie w pubie 4Hops przy ulicy Ofiar Oświęcimskich 46 we Wrocławiu! Bedziemy lać 6 naszych piw, w tym premierowo – Kiss of Life czyli Russian Imperial Stout 24 blg, 10,4% alk.
To idealna okazja, by spróbować naszej aktualnej oferty piw oraz skosztować po raz pierwszy naszego RISa, który leżakować dla Was przez ostatnie pół roku 😉
Nie może Cię tam zabraknąć! (źródło: Facebook)
Kujawsko-Pomorskie
- Grand Champion PSPD- premiera!
- gdzie: Kraftodajnia, Plac Kościeleckich 5 i 1/2 w Bydgoszczy
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Tradycyjnie od kilku lat, a w Kraftodajni już drugi rok z rzędu zapraszamy na premierę Grand Champion PSPD! W tym roku spróbujemy komercyjnej wersji piwa w stylu New England IPA, uwarzonej przed Dawida Bobryka. Piwo zwyciężyło w jednym z największych konkursów piw domowych w Polsce. Będziemy też mieć bardzo limitowaną ilość butelek oraz szkła, które będzie można wygrać w konkursie. Zapraszamy Was do odwiedzenia Nas w ten szczególny dzień! (źródło: Facebook)
Małopolskie
- Kraftowe parowanie piwo + jedzenie z Browarem Palatum
- gdzie: Kufle i Widelce, ul. Czysta 3/2 w Krakowie
- kiedy: 9 grudnia 2017 (sobota)
- cena: 99 zł
- wydarzenie na Facebooku
PALATUM PRZYBYWA DO KRAKOWA!
Kraftowe parowanie piwa z jedzeniem.
W ramach atrakcji sesja smacznego jedzenia, dobrego piwa wraz z wykładem nt. piwa, jego historii i składników( godz.19- wymagana wcześniejsza rezerwacja)
Wieczorem (od godz.20 WSTĘP WOLNY) kranoprzejęcie, premierowe piwo i zabawa do samego rana.
godz.19 (wymagana rezerwacja- ograniczona ilość miejsc)
Gotujemy 4 dania do 4 piw Łukasza:-)
Menu:
1.piwo: Witbirus
danie: Grillowane białe kiełbaski naszej produkcji z puree chrzanowo- ziemniaczanym i glazurowana cebulka.
2.piwo: Vincentius
danie: sałatka z roladą pleśniową z koziego sera, wędliną długodojrzewającą naszej produkcji(mój wspólnik Paweł- szef kuchni jest maniakiem i sam robi długodojrzewające wędliny- PETARDA!), prażonymi migdałami z malinowym vinegretem
3.piwo: Secundus
danie: Polędwica z dorsza marynowana w mango, goździkach i imbirze podana na puree z mango z cytrusową sałatką i granatem.
4.piwo: Hibernia
danie: Mus czekoladowy aromatyzowany gorgonzolą i czarną porzeczką.
cena od osoby 99zł
OD godz.20 (wstęp wolny- nie jest wymagana rezerwacja miejsc)
KRANOPRZEJĘCIE + PREMIEROWE PIWO!!!
ZAPRASZAJĄ
Łukasz Browar Palatum
Helmut Kufle i Widelce
Paweł „Szopen” szef kuchni Kufle i Widelce
Rezerwacja miejsc na godz.19
[email protected]
Telefon 535 799 666, 501 465 078 (źródło: Facebook)
Mazowieckie
- Premiera Grand Championa 2017: Nowa Anglia z Cieszyna
- gdzie: Sketch w Teatrze Wielkim, Plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9 w Warszawie
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy na otwartą premierę piwa Grand Champion PSPD 2017 – zwycięzcy Konkursu Piw Domowych 2017 w Cieszynie!
Uwarzone przez Dawida Bobryka z Białegostoku zwycięskie piwo domowe w ramach nagrody głównej zostało odtworzone na dużą skalę w Browar Zamkowy Cieszyn. Już 6 grudnia w Sketch w Teatrze Wielkim premierowo spróbujemy, jak smakuje najlepsze piwo domowe w 2017 roku! Od tego momentu będzie ono dostępne w multitapach i sklepach specjalistycznych w całej Polsce.
Główną atrakcją wieczoru będzie piwo „Nowa Anglia z Cieszyna”, w stylu New England India Pale Ale (Vermont IPA) charakteryzujące się owocową chmielowością, która wraz z gładkością i stonowaną jak na IPA goryczką jest „soczyste” w smaku i niesamowicie pijalne do ostatniego łyka! Oczywiście będzie także okazja do bezpłatnej degustacji premierowego piwa.
Na kranach będą podłączone inne piwa z oferty Browaru Zamkowego w Cieszynie. Szczegóły podamy bliżej imprezy.
Podczas premiery przedstawiciele PSPD opowiedzą o tegorocznej edycji Konkursu Piw Domowych oraz przybliżą założenia nowej formuły konkursu: Międzynarodowych Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych w 2018 roku: https://kpd.pspd.org.pl/
W wydarzeniu wezmą udział także znani, nie tylko w środowisku piwowarów, goście: vloger Tomasz Kopyra z blog.kopyra.com oraz twórcy bloga KororoweSzyszki, którzy zaprezentują tematyczny piwny stand-up.
Zapraszamy także do odwiedzenia Strefy Piwowara Domowego, gdzie piwowarzy będą wystawiali swoje autorskie piwa domowe. Na miejscu zapewniamy kubeczki do degustacji.
Uwaga! Rejestracja piwowarów, którzy chcą wystawić swoje piwa w Strefie, będzie trwała od 19:00-19:30 przy wejściu do lokalu. W innym przypadku nie będzie możliwe wniesienie do lokalu butelek z zewnątrz.
Początek imprezy: 19:30 (źródło: Facebook)
- 6. Urodziny Spiskowców
- gdzie: Spiskowcy Rozkoszy, ul. Żurawia 47 w Warszawie
- kiedy: 7 grudnia 2017 (czwartek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Agenci,
Czas płynie śmiesznymi torami. Lada dzień wybijają nasze SZÓSTE urodziny, a my spoglądamy w zwierciadło i myślimy sobie powoli: „Cholera, życie to niezły cyrk!”. Niejednokrotnie i Wy braliście w tym udział. Przez te 3 dni święta niech wszystkie grandy, bonanzy i tajemnice zleją się w całość. Bądźmy razem!
Przykładowe atrakcje:
• Premiery piwne: Beer Bros i Hopium (warzymy wspólnie 😉 )
• Przedpremiera Imperialnej Rudej Marudy z Browaru
Waszczukowe
• Cyrkowe występy
• Konkursy na orientacje w terenie i koordynacje różnych części ciała
• Wróżbitka z Księżyca
• Escape room
• Znane postacie historyczne z życia lokalu
• Sposoby na rozgrzanie: Jemioła i grog
• Nowe przekąski
Tylko nie mówcie nikomu! (źródło: Facebook)
- Bella – czyli kooperacja Browaru BroVca i Palatum w Hoppiness
- gdzie: Hoppiness Beer & Food, Chmielna 27/31 lok.76 w Warszawie
- kiedy: 8 grudnia 2017 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
W najbliższy piątek, 8 grudnia będziemy mieli zaszczyt polać premierowo piwo, które zostało uwarzone we współpracy warszawskiego Browar Palatum oraz podlaskiego Brovca.
Bella to American Blond (16,6 blg alk 8%). Browaru Palatum nie musimy przedstawiać. Ich piwo regularnie pojawia się na kranach w Hoppiness i słynie z wysokiego oraz równego poziomu 🙂
BroVca zaś (z siedzibą w Siemiatyczach), to jeden z najciekawszych nowootwartych browarów, debiutów 2017 roku. W piątkowy wieczór odwiedzą nas zarówno Ania i Łukasz Kojro jak i Tomek Michalski. Będzie okazja to stuknięcia się szklaneczką lub dwoma ? Oczywiście nie zabraknie specjalnego dania przygotowanego pod premierowy American Blond przez naszych mistrzów kuchni ?
ZapraszaMY i do zobaczenia! (źródło: Facebook)
- Premiera Imperialnego Gose z Browaru Monsters
- gdzie: Craft Beer Muranów – Piwny Świat, ul. gen. W. Andersa 23 w Warszawie
- kiedy: 9 grudnia 2017 (sobota)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Kwaśny Harry to nasza interpretacja klasycznego niemieckiego piwa Gose z dodatkiem soli i kolendry. Znajdziecie w nim aż cztery smaki: kwaśny, słony, gorzki i słodki. W pierwszym łyku piwo jest średnio kwaśne i słodkie. Następnie delikatnie mineralne i śliskie od soli, na finiszu zaś subtelnie gorzkie.
W stosunku do klasycznego Gose zwiększyliśmy ekstrakt do 16,5, a zasyp przełamaliśmy płatkami owsianymi. Na zimno wrzuciliśmy spore ilości chmielu, więc w aromacie- oprócz nut kwaśnych nadanych przez bakterie lactobacillus- znajdziecie przyjemne owoce tropikalne i cytrusowe od amerykańskiej Citry i australijskiego Galaxy.
Parafrazując klasyka: „Harry taki już jest. Nikogo nie faworyzuje. Zaprasza wszystkich.” Widzimy się w sobotę w Craft Beer Muranów – Piwny Świat! (źródło: Facebook)
Pomorskie
- II Sezon GBP – IV Bitwa – Dry Stout
- gdzie: MORZE PIWA, Skwer Kościuszki 13 w Gdyni
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Cześć! Zapraszamy na kolejną bitwę eliminacyjną, tym razem w stylu Dry Stout.
Od 18tej serwujemy darmowe próbki piwa domowego wraz z kartą do głosowania.
Do boju staną: Marek Ślączka, Ryszard Szulgo, Paweł Rataj
Serdecznie zapraszamy! (źródło: Facebook)
Śląskie
- Nowa Anglia z Cieszyna – jednorazowa degustacja
- gdzie: Cafe Arkady, Rynek 4 w Cieszynie
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Kolejna odsłona stylu IPA proponowana przez cieszyńskich piwowarów.
New England IPA – piwo górnej fermentacji. Zwycięskie piwo w konkursie Grand Champion 2017 Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych odsłoni przed Tobą bogactwo chmielowych aromatów, wypełni zmysły słodową gładkością i przyniesie radość degustowania aż do ostatniej kropli.
Uczta dla prawdziwych piwoszy! Tylko 6.12.2017 w Cafe Arkady nastąpi jednorazowy rozlew piwa z kegu. (źródło: Facebook)
- Grand Champion 2017 Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych
- gdzie: Klubokawiarnia Presso, ul. Zamkowa 3 w Cieszynie
- kiedy: 6 grudnia 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Już 6 grudnia tylko w dwóch miejscach w Cieszynie będzie można spróbować nowego Grand Champion 2017 Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych prosto z kija (potem dostępna tylko z butli) . Przyjdź, spróbuj, kup 5 a 6 piwo dostaniesz gratis. Turniej w piłkarzyki-czemu nie? ( może i coś wygrasz na barze 🙂 ) (źródło: Facebook)
Wielkopolskie
- Browar Gzub w Kropka Pub! Premiera Stouta Owsianego!
- gdzie: Kropka Pub, ul. 17 Września 2/2 w Środzie Wielkopolskiej
- kiedy: 8 grudnia 2017 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy Was serdecznie na kranoprzejęcie w Kropka Pub!
Już w ten weekend napijecie się trzech naszych piw:
– Saison 12blg 5.1% alk.
– White APA 12blg 5.1% alk.
– Stout Owsiany 14blg 5.8% alk. (PREMIERA!)
Wszystkie trzy piwa zostaną podpięte na kranach, dostępne będą również butelki.
W piątek oraz sobotę spotkacie osoby, które są bezpośrednio odpowiedzialne za proces powstawania piwa w browarze – pojawią się wszyscy, którzy na codzień wkładają w niego mnóstwo zaangażowania. Przewidywana jest krótka, ale szczegółowa prezentacja, gdzie omówione będą poszczególne piwa, proces jego produkcji oraz cały proces powstawania browaru.
Browar Gzub to mały, niezależny browar z samego serca Wielkopolski, co więcej z naszego powiatu, tym samym nie może Was zabraknąć!
Startujemy w:
– Piątek godzina 19.00
– Sobota godz. 20.00
Bawimy się do ostatniej kropli w kuflach! Gzub (źródło: Facebook)