Browar restauracyjny Wyszak ze Szczecina, a także Rockmill – browar kontraktowy, w którym warzy szczecinianin Andrzej Miler – zdobyły medale na Konkursie Piw Rzemieślniczym, zorganizowanym w ramach Poznańskich Targów Piwnych. Ten pierwszy został wyróżniony za dwa piwa – srebro otrzymało Pszeniczne, brąz zaś Rauchbock. Z portfolio Rockmilla wyróżniono Mavericka (złoto), Juicy Delight (srebro), Juicy Melody (srebro) oraz Mystery (brąz).
Mnie osobiście trochę dziwi stosunkowo słaby wynik PINTY („jedynie” srebro za Dyniamit), choć może to być kwestia tego, że jednym z organizatorów jest Browamator, sklep Ziemowita Fałata. Podobnie z Golemem – jeden medal to sporo poniżej ich możliwości ;). Z drugiej strony bardzo mnie cieszy to, że sporo blach przyznanych zostało nowym stosunkowo nowym i mało znanym browarom. Miłym zaskoczeniem jest też Kraft Roku – tytuł ten w tym roku powędrował do Browaru Czarna Owca, którego sympatyczną ekipę miałem okazję poznać przy okazji Szczecin Beer Fest. Kilka ich piw zdążyło już pojawić się u mnie na blogu. Gratuluję!
Do konkursu zostało dopuszczonych łącznie 547 piw, miodów pitnych oraz cydrów – zostały one podzielone 42 kategorie. Nie we wszystkich kategoriach przyznano komplet medali. Ba, w jednej (dymiony stout/porter) nie przyznano żadnego!
KRAFT ROKU 2017:
„Porter Noster Bourbon Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Czarna Owca
Wyniki w poszczególnych kategoriach:
- Brytyjskie Ale (9-15° Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „English Brown”- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot Mocne Ale (15-30° Plato)
Miejsce I: „Immortalis”- Łukasz Kojro – Browar Palatum
Miejsce II: „Old Ale Barrel Aged Slyrs Whisky” – Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula – Birbant
Miejsce III: „Maldita Wheatwine”- Gonçalo Faustino – Faustino MicrocervejeiraDry Stout
Miejsce I: „Stout Pułkownik” – Maciej Piaszczynski – Ułan Browar
Miejsce II: „Pracownik Miesiąca Listopad 2017” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy
Miejsce III: „Noc na Tarnogaju” – Agnieszka Wołczaska-Prasolik – Warszat PiwowarskiSweet Stout
Miejsce I: „Gniazdo”- Wojciech Ściana – Browar Cztery Ściany
Miejsce II: „Kara Mustafy” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce III: „Dobra Noc” – Piotr Stachecki – Browar Za MiastemStout/Porter z dodatkami
Miejsce I: „Przerwa Kawowa” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy
Miejsce II: „Coffe Twist” – Leszek Jasiński – Piekarnia Piwa
Miejsce III: „Dark”- Leszek Gaszka – Browar BreweraDymiony Stout/Porter
Miejsce I: nie przynano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznanoMocny Stout/Porter
Miejsce I: „Imperial Oatmeal Stout” – Igor Omelianenko – Mazurski Browar
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Jules” – Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula- BirbantImperialny Stout/Porter (>18° Plato)
Miejsce I: „Kosmodrom” – Paweł Fityka – Minibrowar Reden
Miejsce II: „Bafomet”- Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: „Imperialny Nafciarz Dukielski” – Mateusz Górski – BrokreacjaImperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie
Miejsce I: „Porter Noster Bourbon Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Czarna Owca
Miejsce II: „Porter RUM BA” – Michał Semrau, Roman Pękała -Przystanek Tleń
Miejsce III: „Jolly Roger BA RUM” – Paweł Solik – Browar KraftwerkPorter Bałtycki
Miejsce I: „Origen” – Jakobsland Brewers/Browar Widawa – Jakobsland
Miejsce II: „5th Anniversary Imperial Smoked Porter Jamaican Rum” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III: „Pirates” – Marek Zajdel – Browar DUKLAAmerican Pale Ale
Miejsce I: „Maverick” – Andrzej Miler – Browar Rockmill
Miejsce II: „Jasny Grom” – Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: „Barona APA” – Diogo Barrigas – Barona Brewing CompanyAmerican Wheat
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Polypay” – Łukasz Chrząszcz – Browar PodgórzAmerican Amber & Brown Ale
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Barona IPA” – Diogo Barrigas – Barona Brewing Company
Miejsce III: „Mazurskie Ale Czerwony” – Igor Omelianenko – Mazurski BrowarWest Coast IPA
Miejsce I: „UKIEL west coast ipa” – Maciej Uszpolewicz i Lech Gałaszewski – Browar UKIEL
Miejsce II: „Califia” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
Miejsce III: „Primus” – Łukasz Kojro – Browar PalatumEast Coast IPA
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Sharp Tongue” – Mateusz Wachowicz – Browanza
Miejsce III: „Cryo Colada” – Paweł Teodorczyk i Paweł Świdniewicz – PiwojadNew England IPA
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Juicy Delight” – Andrzej Miler – Browar Rockmill
Miejsce III: „Misty” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar LotnyWhite IPA
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Pan IPAni” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
Miejsce III: „Grodziska White IPA” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar w Grodzisku WielkopolskimBlack IPA
Miejsce I: „Blackcyl Special Edition” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
Miejsce II: „Czarnolas” – Jakub Piesio – Browar Marynesztadt
Miejsce III: „Mystery” – Andrzej Miler – Browar RockmillImperial IPA
Miejsce I: „Pan IPAni Double” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
Miejsce II: „Juicy Melody”- Andrzej Miler – Browar Rockmill
Miejsce III: „Double – Wojciech Frączyk – Browar WidawaInne IPA
Miejsce I: „Żytko” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce II: „Święty Spokój” – Piotr Stachecki – Browar Za Miastem
Miejsce III: „Konstancin IPA” -Andrzej Kryczka -Browar Czarnków SAPolskie Ale
Miejsce I: „Grodziska APA” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar w Grodzisku Wielkopolskim
Miejsce II: „Dziedzictwo Lubelski” – Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: „Orzełek” – Adam Śmiglak – Browar ŁąkominGrodziskie
Miejsce I: nie przyzanano
Miejsce II: „Piwo z Grodziska” – Magda Hutniczak – Browar w Grodzisku Wielkopolskim
Miejsce III: nie przyznanoBawarskie Pszeniczne i Żytnie
Miejsce I: „Brovaria Pszeniczne” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: „Pszeniczne” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III: „Bierhalle Weizen” – Dawid Bąk – Bierhalle ArkadiaWitbier
Miejsce I: „La Rana Dorada Grand Cru” – Brad Kraus – Cerveceria La Rana Dorada
Miejsce II: „Blanche 12°” – Jozef Buňa – God Times Brewery
Miejsce III: „SB Seleccao 1927 Bavaria Weiss” – Beatriz Carvalho – Unicer Bebidas S.A.Belgijskie Ale
Miejsce I: „Octavio 24” – Wiktor Saczuk i Dawid Zamora – Rzemieślniczy Browar Jana
Miejsce II: „Belgijski Byk” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
Miejsce III: „Dubbel” – Bartłomiej Pawlik i Maciej Piaszczyński – Ułan BrowarSaison
Miejsce I: „Saison” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: „Sweet Deal” – Mateusz Wachowicz – Browanza
Miejsce III: nie przyznanoPils
Miejsce I: „Pils” – Mariusz Dałek – Browar Wiatr
Miejsce II: „Odsiecz” Jacek Przywara – Browar Probus
Miejsce III: „Pozycja 6 na 9” – Agnieszka Wołczaska-Prasolik – Warsztat PiwowarskiJasny i Bursztynowy Lager
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Janusz Moczywąs” – Mateusz Waszczuk i Karol Waszczuk – Browar Waszczukowe
Miejsce III: nie przyznanoBursztynowy Lager
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Marcowe” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar RzeszowskiCiemny Lager
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Ełckie Lager Ciemny” – Igor Omelianenko – Mazurski BrowarKoźlak
Miejsce I: „Bock” – Mariusz Dałek – Browar Wiatr
Miejsce II: „Warmia Koźlak” – Daniel Duda, Łukasz Mila – Browar Warmia
Miejsce III: „Bock”- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski SopotSour Ale
Miejsce I: „Multiwitaminka” – Arkadiusz Kalinowski – Browar Bazyliszek
Miejsce II: „Kwassiidaeus” – Szymon Milczarek – Beer Bros
Miejsce III: „Sour Cherry Wild Ale” – Michał Semrau i Roman Pękała – Przystanek TleńBrett Ale
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „X-Brett IPA Sauvignon Blanc BA” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III: „Born to be Wild Pale” – Wiktor Saczuk i Dawid Zamora – Rzemieślniczy Browar JanaPiwo dymione
Miejsce I: „Aficionado” – Michał Kopik – Browar Kingpin
Miejsce II: „Gehenna” – Artur Karpiński, Sebastian Łęszczak i Michał Kamiński Browar Golem
Miejsce III: „RAUCHBOCK” – Tomasz de Weyher – Browar WyszakPiwo z owocami
Miejsce I: „Czerwony Kapselek” – Łukasz Gustkiewicz – Browar Piwowarownia
Miejsce II: „La Mouton” – Browar Podgórz
Miejsce III: nie przyznanoPiwo z miodem
Miejsce I: „Brovaria Miodowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: „Braggot” – Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: „Bartnik” – Przemysław Leszczyński- Browar ProfesjaPiwo z warzywami
Miejsce I: „Brovaria Dyniowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: „Dyniamit” – Ziemowit Fałat, Paweł Masłowski i Michał Cebula – Pinta
Miejsce III: nie przyznanoPiwo z dodatkami
Miejsce I: „Warmia APA”- Daniel Duda i Łukasz Mila – Browar Warmia
Miejsce II: „Asian White” – Derek Walsh -Brouwerij Breugem B.V.
Miejsce III: „Czyli Czorne” – Leszek Jasiński – Browar Rzemieślniczy Piekarnia PiwaWood & Barrel Aged Beer
Miejsce I: „Kord” – Krzysztof Juszczak -Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy
Miejsce II: „Oz Russian Imperial Stout Barrel Aged Whisky” -Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula – Birbant
Miejsce III: „Barley Wine-Port Barrel Aged” – Francisco Pereira and Filipe Macieira – FermentUM – Engenharia das Fermnetacoes, LdaPiwne specjalności
Miejsce I: „Kazik” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Królowa Lodu” – Janusz Golisowicz – Browar SpółdzielczyCydr
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: Cydr Smykan – Bartosz Gałka, Łukasz Sobór – Cydr Smykan
Miejsce III: nie przyzanoMiód pitny
Miejsce I: „Dzikie Pszczoły Miód Pitny Trójniak” – Michał Imbiorowicz – Miodosytnia Imbiorowicz
Miejsce II: „MJÖD no. 5” – Jorgen Petersen – Mjodbryggeriet Petersen & Sonner
Miejsce III: „Kitl Mead” – Kitl Ltd.
Wszystkim wyróżnionym serdecznie gratuluję!