Natłok różnych obowiązków sprawił, że wczoraj nie wyrobiłem się na czas i koniec końców nie opublikowałem Przeglądu Piwnych Wydarzeń Tygodnia. Dzieje się jednak na tyle dużo, że nie mogłem go całkowicie odpuścić i dziś nadrabiam zaległości :). Dajcie znać w komentarzach, na który z poniższych eventów się wybieracie!
Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).
Zachodniopomorskie
- Dry Stout – Bitwa eliminacyjna
- gdzie: Český film, al. Jana Pawła II 3-4 w Szczecinie
- kiedy: 26 października 2017 (czwartek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Mówi się, że to przedwczesny finał, że to bitwa tytanów, że piwa będą tak dobre, że umrzemy z rozkoszy.
Faktem jest, że w tej bitwie spotykają się piwowarzy z dużym doświadczeniem. Dość powiedzieć, że obaj pracują jako piwowarzy zawodowi. Liga jednak rządzi się swoimi prawami, więc musieli przygotować piwo na małych garach. Komu wyszło lepiej? Przekonajcie się sami!
Zapisy: [email protected] (źródło: Facebook)
Dolnośląskie
- Krasnalo Przejęcie
- gdzie: Bistro Narożnik, ul. Rydygiera 30 we Wrocławiu
- kiedy: 27 października 2017 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Krasnale atakują! Browar Profesja rządzi!
Wszystkich fanów piwa… dobrego piwa, róźnorodności jego stylów i smaków zapraszamy na karsnaloprzejęcie ?
Wiecie doskonale, że piwowarzy z Browaru Profesja pomysłów mają bez liku, dlatego ten piątkowy wieczór zapowiada się niezwykle interesująco!
Wszystkie 8 kranów opanują wesołe krasnale… będą kranowe przepychanki, wesoła atmosfera, konkursy, nagrody… ale przede wszystkim będzie mnóstwo dobrego piwa! ??? (źródło: Facebook)
- Beer Geek Pumpkin
- gdzie: Pogromcy Meatów WRO, Rynek 22 we Wrocławiu
- kiedy: 28 października 2017 (sobota)
- wstęp: 99 zł
- wydarzenie na Facebooku
Nie składamy beczek i dalej siejemy ferment w mieście krasnoludków. Po epickim projekcie Beer Geek Selection, gdzie przez 7 tygodni w każdy czwartek odkrywamy przed Wami SZTOS TYGODNIA, przyszedł czas na ROZK#RW OSTATECZNY. Przedstawiamy Wam jesienną odsłonę Beer Geek Pumpkin. Płacisz raz, wkładasz swoje halloweenowe ciuszki – pijesz do wyczerpania zapasów. Będą dynie, pajęczyny, 12 wyjątkowych piw, nalewka z dyni, ziemia, chemia, hemoglobina- TAKA SYTUACJA. Jeśli tak jak my nie dajesz się jesiennej chandrze, to wskakuj w halloweenowy kostium i przybywaj na nasz piwny pogrom.
W cenie biletu 99 pln: szkło degustacyjne, 4 żetony na piwa zagraniczne (150 ml) + żeton na Bartnika (100 ml), polskie piwa do wyczerpania zapasów, welcome shot, rozgrzewający krem z dyni, atrakcje i niespodzianki.
Piwa na żetony (150ml/100ml):
? Hoppin’ Frog Brewery – T.O.R.I.S. The Tyrant / Triple Oatmeal Rusian Imperial Stout / 13.8%
? Hoppin’ Frog / LERVIG – Sippin’ Into Darkness / Chocolate Martini Imperial Stout / 12%
? LERVIG – SuperSonic / Double Dry-Hopped Double IPA / 8,5%
? Crooked Stave Artisan Beer Project – Origins / Burgundy Sour Aged in Oak Barrels / 6,5%
? Browar Profesja – Bartnik/ Bragott BA Whisky / 28˚ / 14 %
———————————————————
Piwa w formule: „płacisz raz, degustujesz ile chcesz!”
? Schlenkerla – Urbock / 17,5˚ / 6,5% / 40 IBU
? Browar Rockmill – Juicy Delight / American India Pale Ale / 16˚ / 6.5%
? Browar Widawa – X West / Brett IPA Sauvignon Blanc BA / 16˚ / 6.2%
? Browar Golem – Double Dybuk / Imperial Rye Salty Porter / 24˚ / 10%
? Trzech Kumpli – Browar Lotny – Pan IPAni Double / Double Wheat IPA / 18,5˚ / 7,7%
? Browar PINTA – PUMP IT ALT / 11,5° / 5%
? Browar Stu Mostów / Pinta – Art 13 Pumpkin and Bread Ale
Szkło degustacyjne: Craft Master One 19,5 cl, sygnowany logiem Pogromców Meatów
BEER GEEK PUMPKIN
28/10/2017 (sobota)
19:00-2:00
POGROMCY MEATÓW, RYNEK 22 (źródło: Facebook)
Łódzkie
- Restaurant Week w Piwotece Narodowej – Piwo – z czym się to je?
- gdzie: Pub Piwoteka Narodowa, ul. 6 sierpnia 1/3 w Łodzi
- kiedy: 24 października 2017 (wtorek)
- wstęp: 30 zł
- wydarzenie na Facebooku
Piwoteka Narodowa również wspiera Łódź Restaurant Week. Okazja do świętowania! (20-31.10)!
Wracamy z tematem, który omawialiśmy w zeszłym roku, czyli o sztuce łączenia piwa z jedzeniem 🙂
Zapraszamy osoby, które dopiero rozpoczynają lub chcą rozpocząć swoją przygodę z piwami rzemieślniczymi. Opowiemy Wam historię piwnej rewolucji w Polsce i w jej kolebce, czyli USA, omówimy pokrótce słody, chmiele, drożdże etc. (i ich odmiany) używane do warzenia i ich wpływ na smak/aromat gotowego piwa. Poteoretyzujemy o zasadach degustacji i kilku sztuczkach, które sprawiają, że stanie się ona dla Was prostsza, a następnie przejdziemy do praktyki!
Napijemy się pięciu (próbki ok. 130 ml) wybranych piw w różnych stylach, aby pokazać ich charakterystykę.
Trzy z tych piw połączymy ze specjalnie na tę okazję przygotowanymi przez Szwalnia smaków – słodka nić przekąskami (również trzema 😉 i porozmawiamy o foodparingu, czyli sztuce łączenia smaków. (źródło: Facebook)
Małopolskie
- O piwie przy piwie #10.17
- gdzie: Craftownia – Krakowski Wielokran, ul. Św. Wawrzyńca 22 w Krakowie
- kiedy: 25 października 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Już niemal tradycyjnie w pierwszą środę po Małopolskiej Lidze Piwowarów Domowych spotykamy się by podyskutować o piwie przy piwie. Zapraszamy piwowarów domowych oraz wszelkich pasjonatów dobrego piwa. (źródło: Facebook)
Mazowieckie
- Piwoteka w Samych Kraftach!
- gdzie: Same Krafty – multitap, ul. Nowomiejska 10 w Warszawie
- kiedy: 27 października 2017 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Marek Puta to człowiek instytucja łódzkiej sceny kraftowej. To on założył jeden z pierwszych multitapów w Polsce, zanim to było modne 😉 – Pub Piwoteka Narodowa. To on był pomysłodawcą urodzinowych piw Browar PINTA i AleBrowar oraz pierwszego polskiego RISa – Дед Мороз z Browar Artezan. Wraz z Marcin Chmielarz powołał do życia kontraktowy Browar Piwoteka, który zasłynął m.in ze stoutu ze śledziami czy piwa z chrzanem. Do Samych Kraftów przyjedzie razem z aktualnym piwowarem Piwoteki Mateuszem Cichalem. Przywiozą 7 swoich piw.
Do zobaczenia! (źródło: Facebook)
- Nocne Warzenie w Browarze Bazyliszek!
- gdzie: Browar Bazyliszek, Natolin 27
- kiedy: 27 października 2017 (piątek)
- wstęp: 350 zł
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy na Nocne Warzenie w Browarze Bazyliszek??. To będzie epicka impreza – prawdopodobnie jedyna w tym roku! W programie między innymi: uczestnictwo w całym procesie warzenia i degustacja naszych piw prosto z tanka.
Atrakcje:
✔️Aktywne uczestnictwo w całym 8-godzinnym procesie warzenia piwa (śrutowanie słodu, gotowanie brzeczki, chmielenie itd…)
✔️Zwiedzanie browaru i prezentacja sprzętu
✔️Degustacja świeżych piw prosto z tanków oraz beczek
✔️Spotkanie i rozmowa z piwowarem
✔️Profesjonalne szkolenie sensoryczne i „piwne wykłady” zorganizowane przez Akademia Piwna
✔️Przegląd naszych surowców (słody, chmiele, inne)
✔️Konkurs na najlepsze piwo Nocnego Warzenia
Zapewniamy:
✔️Transport do browaru i powrót do centrum Warszawy wynajętym busem
✔️Grilla
✔️Bar samoobsługowy ze świeżymi beczkowanymi piwami z naszej oferty
✔️Pakiet z prezentami od Bazyliszka
✔️Możliwość luźnej rozmowy z pracownikami browaru
Zapisy -nocnewarzenie@browarbazyl
OGRANICZONA)
Cena promocyjna – 350 zł (źródło: Facebook)
- Gala ogłoszenia wyników 7. Warszawskiego Konkursu Piw Domowych
- gdzie: The Taps, Sienkiewicza 4 w Warszawie
- kiedy: 28 października 2017 (sobota)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy serdecznie na imprezę, w trakcie której ogłosimy zwycięzców i laureatów 7. Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2017 im. Wojciecha Trześniowskiego! Poznamy także zdobywcę tytułu Grand Prix, którego piwo zostanie uwarzone przez Browar PINTA.
Termin: sobota 28.10.2017
– od. godz. 15:00 start Bitwy Specjalnej Piwowarów organizowana przezWarszawska Akcja Warzelna,
– ok. 19:00 wykład Radek Kotarski dot. historii piwowarstwa,
– ok. 20:00 quiz z nagrodami, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.
Miejsce: The Taps, ul. Sienkiewicza 4, Warszawa
Podczas imprezy będzie można wygrać nagrody niespodzianki od sponsorów WKPD: Browar PINTA, Marxam Brewing, Fermentum Mobile,PolishHops, Viking Malt i BREWNESS.
Rezerwujcie termin! Z gali przeprowadzimy także ralację live na fan pageuPolskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
Konkurs odbędzie się tydzień wcześniej, tj. 20-22 października. WKPD jest drugim co do wielkości, profesjonalnym konkursem piw domowych w Polsce. W 2017 roku zgłoszono niemal 300 piw w 6 kategoriach:
1. Belgian Blond
2. West Coast India Pale Ale
3. Milk Stout z dodatkiem owoców (piwowar musi ujawnić jakich owoców użył)
4. Wędzony Porter Bałtycki
5. Hoppy Sour Ale
6. Weizenbock
Zarząd Mazowiecki Oddział PSPD
- Impreza + Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy
- gdzie: Browar Inne Beczki, ul. Grodziska 15 w Błoniu
- kiedy: 28 października 2017 (sobota)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy Was wszystkich – drodzy udziałowcy i przyjaciele – na pierwsze walne zgromadzenie Innych Beczek. Spotkamy się w industrialnej przestrzeni hali z lat 60-tych, w której w ciągu najbliższych kilku miesięcy powstanie nasz browar. Zobaczycie to miejsce jako pierwsi!
Wydarzenie będzie podzielone na 2 części.
O godzinie 15:00 – część zamknięta wyłącznie dla akcjonariuszy w hali browaru w Błoniu
O godzinie 20:00 – start imprezy dla akcjonariuszy i przyjaciół w Hali Gwardii w Warszawie (źródło: Facebook)
Podlaskie
- Wieczór z PIWEM
- gdzie: Szuflada Bistro, ul. Ks. Skorupki 2c w Augustowie
- kiedy: 26 października 2017 (czwartek)
- wstęp: 50 zł
- wydarzenie na Facebooku
Już 26.10.2017 BROWAR WASZCZUKOWE w Szuflada Bistro.
Chcesz się dowiedzieć w teorii i praktyce czym różni IPA od AIPA , co to górna i dolna fermentacja ? Na wszystkie pytania odpowie Mateusz Waszczuk współtwórca i współwłaściel Browaru Waszczukowe. Szuflada zapewnia zakąski i przekąski i piwo oczywiście, z kranu będzie się lało najnowsze Waszczukowe Super Żuber, czyli Polish Pale Ale z trawą żubrową! LUBISZ POLSKI BROWAR MUSISZ BYĆ Z NAMI
Start godz 19:00
Wstęp 50 zł
Bilety do nabycia w Szuflada Bistro
UWAGA ILOŚĆ MIEJSC BARDZO OGRANICZONA (źródło: Facebook)
Pomorskie
- II Gdyńskie Bitwy Piwowarów – American Wheat
- gdzie: MORZE PIWA, Skwer Kościuszki 13 w Gdyni
- kiedy: 25 października 2017 (środa)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Już 25.10 zaczynamy II edycję Gdyńskich Bitew Piwowarów od starcia w stylu American Wheat. Startujemy z darmową degustacją próbek o 18:00, oceniamy piwa do 21:30 Dla zwyciężcy bitwy i 3 głosujących (losowo) przewidywane nagrody. Do zobaczenia w Morzu! (źródło: Facebook)
- II Gdyńskie Bitwy Piwowarów – American Wheat
- gdzie: MORZE PIWA, Skwer Kościuszki 13 w Gdyni
- kiedy: 27-29 października 2017 (piątek-niedziela)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Odliczamy do naszych urodzin! Morze otworzyliśmy dla Was 28.10.2016 roku! Piękny weekend się nam szykuje, główną atrakcją będzie premiera naszego piwa w kooperacji z niezastąpionym Browar Absztyfikant. Dodawajcie się do wydarzenia, zapraszajcie znajomych – tutaj będziemy informować o wszystkich atrakcjach! Do zobaczenia na Skwerku (źródło: Facebook)
Śląskie
- Premiera Doctor Brew Strawberry Milkshake IPA w Białej Małpie !
- gdzie: Biała Małpa, ul. 3 maja 38 w Katowicach
- kiedy: 27 października 2017 (piątek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Zapraszamy na premierę naszego najnowszego piwa ?!
Widzimy się w piątek w Biała Małpa ?
Będziemy na Was czekać od 20:00 z całą ekipą i jak to bywa na nazych premierach wpadnie też Tomasz Kopyra z blogu blog.kopyra.com ???
Będą niespodzianki, będzie pięknie ! ???
Do zobaczenia ??? (źródło: Facebook)
Świętokrzyskie
- Świętokrzyska Liga Piwowarów – Old Ale
- gdzie: Craft Beer PUB, ul. Piotrkowska 2 w Kielcach
- kiedy: 26 października 2017 (czwartek)
- wstęp wolny
- wydarzenie na Facebooku
Serdecznie zapraszamy na październikową rundę naszej Ligi. W tym miesiącu stylem, który piwowarzy zechca nam przybliżyć jest staroangielskie Old Ale – trunek bardzo słodowy i rozgrzewający, często leżakowany w drewnianych beczkach. W dawnych czasach był to najmocniejszy rodzaj piwa, jaki był w ofercie angielskich pubów i najczęściej był wizytówką browaru i piwowara. (źródło: Facebook)