Dziś, 7 marca, opublikowana została lista osób, którzy zostaną zaproszeni do Piotrkowa Trybunalskiego, na finał tegorocznej edycji Kuźni Piwowarów. Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach drugiego etapu uwarzą swoje piwa w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, po czym zostanie wybrane najlepsze z uwarzonych piw. Autor zwycięskiej receptury zostanie nagrodzony.
Wyniki I etapu Kuźni Piwowarów 2016 wg kategorii:
A. American Wheat:
- Mariusz Marek
- Rafał Słomczewski
- Wojciech Karcz
- Mateusz Cichal (Rezerwowy)
B. Fruit Ale:
- Marcin Senderski
- Tomasz Dudziński
- Dawid Pietkiewicz
- Piotr Przymusiak (Rezerwowy)
C. Saison:
- Kamil Morawski
- Paweł Ziębowicz – ze Szczecina!
- Wiktor Staszewski
- Grzegorz Kwaśniak (Rezerwowy)
D. Red IPA:
- Filip Guilherme
- Janusz Mocarski
- Jan Wiśniewski
- Piotr Czachor (Rezerwowy)
E. Rauchbier:
- Michał Matysiak
- Jan Gadomski
- Karol Siemieniak
- Andrzej Miler (Rezerwowy) – ze Szczecina!
F. Milk Stout:
- Michał Białozór
- Paweł Woźny
- Szymon Synak
- Mateusz Krochmal (Rezerwowy)
Runda finałowa odbędzie się 19 marca 2016 r. w Centrum Edukacji Browarniczej, przy ul. Szewskiej 2 w Piotrkowie Trybunalskim – wezmą w niej udział 3 najlepsze osoby z każdej kategorii. Każdy z uczestników będzie musiał zaprezentować swoje piwo osobiście – osoby, które w najciekawszy sposób zaprezentują swoją koncepcję (po jednej z każdej kategorii), uwarzą swoje piwo na masową skalę w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy oraz otrzymają nagrodę pieniężną w wysokości 1000 zł.
Wśród uwarzonych w ramach konkursu piw, na przełomie roku 2016/2017 zostanie wybrane Grand Prix Kuźni Piwowarów – w ubiegłym roku tytuł ten zdobył Paweł Ziębowicz za swoje black IPA (w tym roku również zakwalifikował się do finału – tym razem w kategorii saison). Zwycięski piwowar, oprócz tytułu oraz dyplomu, otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 6000 zł.
Źródło: Facebook/Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy