Jedziemy z dziewiątym odcinkiem Przeglądu Piwnych Wydarzeń Tygodnia. Tak jak zwykle – dzieje się sporo. Mamy kranoprzejęcia (w tym jedno w Szczecinie), premiery, festiwale, ale także inne, rzadziej spotykane wydarzenia – jak np. Piwa Mila. Najciekawiej oczywiście zapowiada się Beer Geek Summer, na który bilety są już jednak wyprzedane. Niestety na żadnym z tych wydarzeń mnie nie będzie, dlatego w komentarzach podzielcie się swoimi wrażeniami z eventów, na których byliście!

Reklama

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu.

Zachodniopomorskie

Zapraszamy na wieczór z Browar Świebodzin. Ekipa przywiezie ze sobą 6 piw, w tym premierowe Session IPA. Będzie okazja poznać założycieli browaru oraz porozmawiać z głównym piwowarem – Piotrem Kowalskim. (Źródło: Facebook)

Dolnośląskie

Truskawkowy milkshake zebrał więcej niż świetne recenzje. Był Kraftem tygodnia, jest w top10 najlepszych nowych IPA na świecie, RateBeer i najlepszym w Polsce piwem w kategorii IPA-International, Unappd. Zrobił to w szybkim tempie. Jego następcą jest SALAMANDER Bilberry Milkshake IPA. Idea ta sama. Jak milkshake łączy ze sobą intensywnie chmieloną american ipa, z płatkami owsianymi, przecierem jagodowym, aromatyczną wanilią i słodką laktozą. Zapraszamy na pierwszy łyk! Atrakcją będzie menu premiery. Będzie jagodowo na maxa. (Źródło: Facebook)

Zapraszamy na kolejną edycję Beer Geek Summer – prawdziwe SZALEŃSTWO w BASENIE na DACHU przy muzyce, pysznym jedzeniu i świetnym piwie! Piwa z polski i zagranicy, premiery i sztosy – to znajdziecie 12 sierpnia w Zaklętych Rewirach. Lista polskich browarów, których piwa będą dostępne na BGS w formule: Płacisz raz, degustujesz ile chcesz! (Źródło: Facebook)

Kujawsko-Pomorskie

  • Browar Deer Bear na Święcie Toruńskiego Piernika
    • gdzie: Błonia Nadwiślańskie w Toruniu
    • kiedy: 11 sierpnia 2017 (piątek), godz. 15:00
    • wstęp wolny
    • wydarzenie na Facebooku

11-12 sierpnia gramy u siebie:) Zazwyczaj na festiwale wyjezdzamy z Torunia w różne miejsca w kraju i zagranicą. Tym razem lokujemy się z naszym namiotem u siebie w mieście, dokładnie na błoniach nadwiślańskich podczas Święta Toruńskiego Piernika. Na terenie rekreacyjnym tuż nad Wisłą rozlokowana będzie Aleja Piw Rzemieślniczych, gdzie 10 browarów zaprezentuje swoje wyroby.
Na kranach będziemy mieli nasze dwa nowe piwa – Tropi Hoppi – pszeniczną witbirową Ipę i Asami – Apę z herbatą Earl Grey i cytryną. Oprócz nowości przywieziemy nasze Gose ze śliwką, gapefruitową IPĘ, niskoalkoholowe Idaho, Ananasowe kwaśny Laidback. Zapraszamy do nas na stoisko:) (Źródło: Facebook)

Małopolskie

Browar Kazimierz warzy obecnie w Szczyrzycu. Ekipa kończy budowę swojego browaru w Niepołomicach. W piątek polejemy kilka ich piw w tym jedną nowość. Załoga będzie u nas na miejscu, będzie okazja do rozmowy i wymiany doświadczeń. Zapraszamy! (Źródło: Facebook)

Mazowieckie

Nadchodzi długo oczekiwany dzień 🙂 Zostały jeszcze małe budowlane szlify i już 10 sierpnia STARTUJEMY!!!! ZAPRASZAMY NA GRAND OPENING MARYENSZTADT CRAFT BEER & FOOD czyli pierwszej restauracji Browaru Maryensztadt. (Źródło: Facebook)

Celebrujemy lato i ciepłe wieczory! W przyszłą sobotę 12.08 razem z browarem Palatum zapraszamy na kranoprzejęcie i premierę Messis (łac. żniwa) – klasycznego Hefeweizena. Dodatkowo, specjalnie na tę okazję zostanie stunningowany Primus i będziecie mogli spróbować go w wersji exotic – z mango i marakują. Pełnię szczęścia zapewnią grillowe przekąski przygotowane przez Łukasza z Palatum i jego żonę Anię, a my do całej puli dobroci dorzucimy curry wursty* 

START: 17:00
*Ilość grill snacków ograniczona. Kto pierwszy, ten lepszy! Do zobaczenia! 🙂 (Źródło: Facebook)

Pomorskie

Na drugą letnią bitwę piwowarzy przygotowali letni styl. Dla uzupełnienia aromatu belgijskiego witbiera piwowarzy obmyślili sobie sypnąć amerykańskiego chmielu. American witbier w Labeeryncie – drugi raz w tym sezonie odwiedzimy pub na Szerokiej i wierzymy, że jak poprzednio atmosfera będzie wspaniała. A jaki będzie efekt połączenia tradycji belgijskich i popularnej „ameryki”? Czy zaspokoi pragnienie i gusty oceniających (Was)? Przekonajcie się na własne kubki smakowe w czwartek 10 sierpnia.

Zapraszamy już od 18:00 – kto pierwszy, ten lepszy. W dniu bitwy głosującym zostaną wydane zaproszenia, które posłużą także jako karty do głosowania. Wydarzenie pod patronatem Craft Beer Trail i we współpracy z Pomorskim Oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. (Źródło: Facebook)

Serdecznie zapraszamy razem z ekipą z Brokreacja na kranoprzejęcie w naszych skromnych progach. Klasycznie będą losowania gadżetów, dobre piwa, świetna atmosfera, okazja do podzielenia się opiniami i rozmowy z ludźmi z browaru. Więcej szczegółów wkrótce! (Źródło: Facebook)

  • Piwna Mila Ekstremalnie 12 sierpnia 2017, Parpary

Wyścig/Bieg Piwna Mila Ekstremalnie w tym samym miejscu co 7 stycznia, na Gapiorach w Parparach koło Sztumu.
Zapisy na: https://elektronicznezapisy.pl/event/1945/strona.html

12 sierpnia, podczas XV Degustacji Sierpniowych Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła odbędzie się wyścig o nazwie Piwna Mila Ekstremalnie. O ile sportowcy na ogół wiedzą, na czym polega wyścig tego rodzaju, to wyjaśnienia wymaga ekstremalność tego wyścigu. Jak sobie przypominamy, w styczniu tego roku, podczas mrozów Konfraternia zorganizowała na Gapiorach w Parparach wyścig, który miał charakter terenowy. Biegano wokół jednego ze stawów, przy czym organizatorzy byli bezlitośni i zawodnicy czterokrotnie musieli pokonywać stromy i śliski podbieg. Mimo zimowych warunków nie brakowało chętnych i na starcie stanęło prawie 50 zawodników i… zawodniczek. Jak to bywa w takich zawodach, biegacze i miłośnicy złocistego napoju pokonywali 4 pętle po ok 400 metrów, co składało się na przybliżoną długość mili angielskiej. Przed rozpoczęciem każdej pętli zawodnicy musieli obowiązkowo wypić przez słomkę 0,33L grzańca – w końcu był spory mróz…  Tym razem, ogólna zasada biegu jest identyczna – 4 pętle po ok 400m i 0,33L piwa (tym razem zimnego) również przez słomkę przed każdą pętlą. Trasa biegu – w odróżnieniu od biegu zimowego, tym razem zawodnicy prócz biegania wokół tego samego stawu, będą musieli pokonywać część trasy biegowej… poprzez staw, który jest zresztą bardzo płytki. Na stawie jest wyspa i – co zrozumiałe – odegra stosowną rolę. Jak mówi znane powiedzenie stosowane przy tego typu ekstremalnych atrakcjach biegowych – „nikt nie mówił, że będzie łatwo”.
Jako, że po tej ekstremalnej trasie zawodnicy na pewno zapragną prysznica, organizatorzy
Branżowo współpracuje oczywiście Browar GOŚCISZEWO, który prócz piwa serwowanego do samego biegu ufetuje potem biegaczy już na spokojnie – zimnym piwem z kija.  Nagrody dla zwycięzców i upominki dla wszystkich zawodników przewidziane, w tym – co chyba oczywiste – piwa gościszewskie. Butelkowane, nie na miejscu… Jako, że zawodnicy stracą sporo energii, konfratrzy przygotują dla nich syty posiłek – Eintopf. (Źródło: Facebook)

Śląskie

Dobre piwo, warsztaty, degustacje, konkursy, smaczne jedzenie, muzyka na żywo i wiele innych atrakcji, zapraszamy 🙂 Wstęp Wolny (Źródło: Facebook)

Wielkopolskie

OPEN CRAFT to impreza, która narodziła się z organizowanych wcześniej, corocznych dni otwartych w browarze rzemieślniczym Nepomucen (Szkaradowo k. Milicza). Podczas wydarzenia spróbujesz 20 różnych piw uwarzonych przez browar Nepomucen i 10 innych browarów zaprzyjaźnionych. Poza tym w trakcie imprezy możesz posłuchać muzyki na żywo, spróbować regionalnych przysmaków czy zwiedzić budynek browaru wraz z przewodnikiem. Wszystko to w malowniczym otoczeniu Doliny Baryczy. (Źródło: Facebook)

Reklama