Albae Cerevisiae – m.in. w tym historycznym stylu, wywodzącym się z terenów dzisiejszego Pomorza i Kujaw, uwarzą swoje piwa uczestnicy III Flisackiego Konkursu Piw Domowych. Odbędzie się on w dniach 14-15 października 2017 r. w Bydgoszczy. Oprócz wspomnianego wyżej gatunku rywalizacja będzie obejmowała jeszcze dwie kategorie – irish red ale (15A BJCP 2015) oraz porter bałtycki (9C BJCP 2015) z jednym lub więcej spośród następujących dodatków: słód wędzony, śliwka suszona (w tym wędzona), płatki drewniane.
Albae Cerevisiae to niezbyt mocne (12-15° Plato), pszeniczne piwo odtworzone na podstawie XVII-wiecznych receptur. Wg konkursowych wymogów charakteryzować się powinno niezbyt intensywnym nachmieleniem, które powinno być uzupełnione przez dodatek mieszanki ziół, które jednak w przeciwieństwie do gruitu nie powinny wnosić goryczki, ale nuty przyprawowe, ziołowe. Historycznie wykorzystywane były m.in. macierzanka, krwawnik, kłącze kuklika, kwiat dziewanny, kłącze tataraku, liście poziomki, kwiat lipy. Przyprawowość powinna być podkreślona przez drożdże produkujące sporą ilość fenoli. Więcej informacji na temat dostępna jest w udostępnionym przez organizatorów konkursu opisie stylu, który można pobrać >>stąd<<. Wszelkie aktualności publikowane będą na specjalnie stworzonym w tym celu wydarzeniu na Facebooku.
III Flisacki Konkurs Piw Domowych zostanie przeprowadzony w bydgoskim multitapie Kraftodajnia wg zasad PSPD. Regulamin zostanie wkrótce opublikowany, o czym postaram się poinformować Was tu na blogu lub na moim fanpejdżu na Facebooku.
W ubiegłym roku najlepsze Albae Cerevisiae uwarzył Marek Lutowski. W pozostałych kategoriach zwyciężyli: Patryk Kranc (rye stout) oraz Mariusz Bystryk (marcowe).