Bardzo ciekawych rzeczy dowiedzieliśmy się z opublikowanego dziś przez Kopyra filmu, będącego relacją z jego wizyty w Browarze Jana w Zawierciu. W wywiadzie Wiktor Saczuk, piwowar Browaru Jana, zdradził nad czym obecnie pracuje Browar Jana. Po pierwsze w Zawierciu już od dłuższego czasu leżakuje kilka piw w drewnianych beczkach – już niedługo m.in. kwasów leżakowanych w beczkach po czerwonym winie. Jednak prawdziwą petardą jest news, że Browar Jana przygotowuje się do uruchomienia linii puszkującej piwo!

Tak, browar zakupił w ostatnim czasie nowoczesny monoblok (tj. urządzenie do rozlewu), który pozwoli na napełnianie piwem zarówno butelek, jak i puszek. Ponadto browar wzbogacił się również o pasteryzator w przepływie, dzięki któremu piwowar będzie miał większą kontrolę nad procesem pasteryzacji niż jest to w przypadku pasteryzatora tunelowego. Jeśli chodzi o puszki, to pierwsza partia zapuszkowanego piwa powinna trafić na rynek w ciągu miesiąca!

Reklama

Wracając do leżakowania w beczkach, to już przynajmniej od kilku dobrych miesięcy w ten sposób przechowywane w browarze są: ris, porter bałtycki, wędzony stout oraz zaszczepiony bakteriami kwasu mlekowego belgijski blonde.

Z niecierpliwością czekam na efekty tych eksperymentów!

Cały film Kopyra możecie obejrzeć poniżej:

Reklama