fot. Browar PINTA/Facebook

Browar PINTA w ramach comiesięcznego cyklu premier „PINTA Miesiąca” po raz kolejny zaskoczył i sięgnął po mało znany w Polsce styl piwa – grisette. Zakładam, że sama nazwa wiele Wam nie mówi, dlatego postanowiłem napisać kilka słów na temat tego gatunku. 

Grisette to lżejszy, mniej chmielony i bardziej zbożowy w smaku kuzyn doskonale nam znanego saisona. Oba wywodzą się z francuskojęzycznej części Belgii, czyli Walonii. Historycznie saison był warzony dla rolników, grisette zaś spożywany był ponoć przez górników. Ten drugi styl miał przede wszystkim orzeźwiać – dlatego pintowa interpretacja będzie naprawdę lekka: tylko 9° Plato. Tak o nowym piwie pisze na swoim profilu na Facebooku PINTA:

Reklama
Grisette to historyczny styl rodem z górniczego regionu belgijskiej Walonii – Hainaut. Profilem smakowo-aromatycznym przypomina rustykalnego Saisona, jednak jest od niego piwem lżejszym, mniej chmielowym i posiadającym silną podbudowę pszeniczną. Grisette ze względu na swój sesyjny charakter i niskie stężenie alkoholu było piwem codziennym górników, którzy popijali je po zakończonej pracy. Nazwa stylu (Gris po francusku oznacza „szary”) nawiązuje do koloru fartuchów kobiet podających robotnikom piwo w szynku. Browar PINTA/Facebook

W składzie nowego piwa znalazły się m.in.: słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel Saaz (czyli Żatecki) oraz szczep drożdży The Yeast Bay „Wallonian Farmhouse”.

Tak jak wszystkie PINTY Miesiąca piwo to pojawi się tylko w beczkach. Premiera została zaplanowana na najbliższy piątek, 24 lutego br. – w tym dniu ekipa tego chyba najbardziej znanego browaru rzemieślniczego w Polsce odwiedzi tym razem gdańską Pułapkę. 

Reklama