Najlepszym piwem ubiegłorocznej edycji Kuźni Piwowarów, konkursu organizowanego przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczym, okazał się Milk Stout, autorstwa Michała Białozóra. Miałem okazję recenzować to piwo i faktycznie było wyjątkowe – ponieważ oprócz laktozy trafiły do niego: wiórki kokosowe, kawa espresso i wanilia. Generalnie kokos jest dość trudnym dla piwowarów surowcem, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, który skutecznie niszczy pianę. W przypadku tego piwa została zastosowana iście rzemieślnicza metoda odtłuszczania wiórków za pomocą ręczników papierowych. Kosztowało to wiele pracy, ale na szczęście udało się tego dokonać na skalę produkcji piotrkowskiego browaru.
Laureat został wybrany w tym samym dniu, w którym dokonywano „przesłuchań” w ramach drugiego etapu tegorocznej edycji konkursu i w nagrodę otrzymał tytuł Piwowara Olbrachta oraz nagrodę pieniężną. Zwycięzcy serdecznie gratuluję, choć samym wynikiem niewielu pewnie będzie zaskoczonych :).