Ponad siedmiokrotnie większa, w porównaniu do starej, jest nowa warzelnia browaru Pałacyk Łąkomin. który do tej pory był uznawany za najmniejszego w Polsce komercyjnie działającego producenta. Nie oznacza to jednak, że stary sprzęt trafi na śmietnik – jego właściciel wcale nie chce się go pozbywać i wciąż będzie z niego korzystać.
Od tej pory zdobywca dwóch złotych medali na ubiegłorocznym Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu swoje piwa gotować będzie na warzelni o wybiciu 7,5 hl (dla porównania poprzednia miała jedynie 0,9 hl). Do tanków wchodzić będą dwie warki, zatem ich pojemność wynosi 15 hl – i tu ciekawostka: jeden nowy tankofermentor jest niemal 4 razy większy od łącznej pojemności wszystkich zbiorników wykorzystywanych przez Pałacyk Łąkomin dotychczas do fermentacji i leżakowania.
Jak zapewnia ekipa browaru, jego rozbudowa ma pozwolić na znaczne powiększenie dostępności produkowanych w nim piw – jest duża szansa, że trafią one również do Szczecina :).
Zdjęcia nowego sprzętu są dostępne na facebookowym profilu Browaru Pałacyk Łąkomin:
https://www.facebook.com/browarlakomin/photos/a.615963421897720.1073741829.148249425335791/711467862347275/?type=3&theater