Jeden z niewielu polskich współczesnych stylów piwa – grodziskie – ma dzisiaj (23 czerwca) swoje święto. Z tej okazji w wielu lokalach organizowane są okolicznościowe wydarzenia.
Piwo grodziskie to bardzo lekkie piwo górnej fermentacji (o zawartości alkoholu tradycyjnie nieprzekraczającej 3 procent), do uwarzenia którego używa się słodów dymionych drewnem dębowym. Dzięki refermentacji w butelkach styl ten charakteryzuje się wysokim wysyceniem, przez co czasem takie piwa nazywane są czasem szampańskimi.
Styl ten prawie wyginął po tym, jak zamknięty został browar w Grodzisku. Po wybuchu piwnej rewolucji za jego reaktywację zabrał się m.in. Browar PINTA. W 2012 r., dzięki właścicielowi Browaru Fortuna, udało się przywrócić do życia browar w Grodzisku, który do dziś warzy kilka wariacji grodzisza.
Wydarzenia odbywające się w ramach Święta Piwa Grodziskiego można sprawdzić m.in. na specjalnie utworzonym w tym celu profilu. Swoje premiery ma kilka interesujących piw – m.in. dzikie grodzisze.
Link:
https://www.facebook.com/Święto-piwa-Grodziskiego-1576171179288098