Marcin Stefaniak, prezes Zachodniopomorskiego Oddziału Terenowego Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, za pośrednictwem forum piwo.org ogłosił kategorie przyszłorocznej edycji Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych. Jednocześnie podjęto decyzję, że jedną z kategorii na stałe piwa kwaśne (co roku inne). Jako, że przygotowanie tego typu trunków wymaga często czasu, to już teraz ogłoszono, jakie dokładnie kwachy staną konkursowe szranki w 2018 i 2019 r.
W przyszłym roku piwowarzy zmierzą się w następujących kategoriach:
– single polish hops pils
– american saison/farmhouse ale
– oatmeal stout
– quadrupel/belgian dark strong ale
– piwo owocowe, kwaśne – wysyłając piwo z tej kategorii piwowar musi zadeklarować, w jakim stylu uwarzył piwo, np. sour ale z wiśniami, lichtenheiner z kiwi, kriek czy framboise. Na tej podstawie będzie dokonywana ocena.
VI Szczeciński KPD odbędzie się w marcu przyszłego roku.
Jak zaznaczyłem w leadzie, już dziś wiadomo, że w ramach „kwaśnej” kategorii w 2018 r. wysyłać będzie można lambiki z dodatkami (zarówno z owocami, jak i z ziołami – trzeba będzie wyszczególnić dodatki oraz opisać efekt, jaki piwowar chciał uzyskać), w 2019 r. zaś piwa w stylu flanders red ale.
Dla przypomnienia – szczegółowe wyniki tegorocznego KPD opublikowałem na moim blogu. Są one dostępne pod poniższym linkiem:
>>Wyniki Szczecińskiego KPD<<