Dealkoholizator, czyli instalacja do usuwania alkoholu z uwarzonego tradycyjną metodą piwa, dotarł do Browaru Staropolskiego w Zduńskiej Woli.
– Przez otwór w dachu, który jest o 4 cm szerszy z każdej strony od urządzenia, z niesamowitą precyzją, udało się wstawić dealkoholizator do pomieszczenia w browarze, gdzie będą powstawać piwa bezalkoholowe – napisał Browar Staropolski na swojej stronie na Facebooku.
Wcześniej Browaru Staropolski musiał zmodyfikować konstrukcję hali produkcyjnej, która była zbyt niska dla wspomnianego urządzenia. Konieczne było też załatwienie niezbędnych formalności w Urzędzie Celnym, ponieważ odpadem przy produkcji piwa bezalkoholowego jest spirytus.
Piwa bezalkoholowe można produkować na dwa sposoby – warząc bardzo lekką brzeczkę, która fermentowana jest odpowiednim szczepem drożdży, który produkuje jedynie niewielką ilość alkoholu (metoda wykorzystywana przez małe browary) lub wykorzystując dealkoholizator.