Produkcja Browaru Maryensztadt już wkrótce będzie ekologiczna. Wszystko dzięki projektowi EkoBrowar, który zostanie zrealizowany przy wsparciu Funduszy Norweskich.
W ramach projektu na potrzeby ekologicznej produkcji piwa zaadaptowane zostaną popegeerowskie budynki, zlokalizowane na terenie należącym niegdyś do dworu Kochanowskich, w których powstanie dodatkowa lokalizacja browaru. Maryensztadt w Zwoleniu będzie działał tak jak do tej pory.
– Nowa inwestycja stanie się dodatkową lokalizacją dla produkcji naszych piw! To dla nas wielki skok w rozwoju, zwiększenie mocy produkcyjnych i możliwość kreacji nowych produktów. Czeka nas wdrożenie ekologicznych innowacji procesowych, umożliwiających produkcję przyjazną środowisku – pisze na Facebooku Maryensztadt.
Inwestycja ma umożliwić wprowadzenie na rynek nowych produktów ekologicznych, w tym piwa i napojów bezalkoholowych.