Wymrażany Komes Porter Bałtycki Double Barrel Aged z dodatkiem kawy leżakowanej w beczce po poprzedniej wymrażance z Miłosławia – to jedno z najciekawszych piw, które mają swoją premierę na rozpoczętych w piątek Poznańskich Targach Piwnych.
Jak przyznaje Fortuna, piwo to miało zdecydowanie najbardziej złożony proces produkcji w historii miłosławskiego browaru. Historia tego trunku zaczyna się w grudniu 2018 r., gdy do beczek po koniaku trafił wymrażany Komes Barley Wine. Później do tych beczek nasypano zieloną kawę z kawy z Hondurasu odmiany Red Catuai z plantacji Cerro Azul. Gdy ziarno nabrało beczkowego aromatu, zostało wypalone przez palarnię Fonte.
– W maju 2020 zalaliśmy beczki po Glen Moray (ex. Jim Beam) Komesem Wymrażanym Porterem Bałtyckim, przy okazji jednak wlaliśmy trunek także do jednej beczki po koniaku z wsypaną porcją rozkruszonych ziaren kawy barrel aged z beczki po poprzedniej „wymrażance”. Wszystko po to, by po paru tygodniach móc odseparować piwo od ziaren przez przetoczenie go do świeżej beczki po Glen Moray Whisky – czytamy na fanpejdżu Browaru Fortuna na Facebooku.
Efektem tej pracy jest naprawdę potężny trunek, który ma 55° Plato ekstraktu i aż 21% alkoholu.